Μπορούμε να ξαναζωντανέψουμε τη φλόγα της γεύσης; Και αν ναι, πώς; Η απάντηση είναι τόσο παλιά όσο και ο άνθρωπος: χιλιολατρεμένες συνταγές, προσεγμένα υλικά – και φυσικά, η φωτιά.

Γράφει η Ασημίνα Τούνα

Το ANAMA δένει όλα εκείνα τα στοιχεία που ταξιδεύουν διάσπαρτα και ανερμάτιστα στο γαστρονομικό ασυνείδητο. Μόνο έτσι θα μπορεί να δεθεί και αυτός που δοκιμάζει κάθε πιάτο με όσα αυτό πρεσβεύει.

Την αυθεντικότητα. Την απόλαυση. Την ιστορία. Η δική μας κληρονομιά δεν μένει κλεισμένη σε μπαούλα. Κόβεται, πλάθεται, ωριμάζει, ψήνεται, ακολουθώντας τα βήματα ενός διαφορετικού πυρρίχιου. Ενός χορού της φωτιάς που τα βήματα τα μαθαίνεις μπουκιά-μπουκιά…

Το «ANAMA» άνοιξε τις πόρτες του τον Μάρτιο του 2023, στο νούμερο 10 της οδού Κολοκοτρώνη, στον Εύοσμο και η φήμη του έχει φτάσει σε ολόκληρη την πόλη και δικαιολογημένα. Ξεκίνησε βασισμένο στην ιδέα της δημιουργίας ενός χώρου, ξεχωριστού, αλλά ταυτόχρονα απλού και αυθεντικού. Όπως ακριβώς η φωτιά, που στάθηκε έμπνευση γι’ αυτό το ταξίδι κι από το «άναμα» της οποίας, προήλθε και το όνομα του.

Μπορεί να έχει μεγάλο ενδιαφέρον η φιλοσοφία τους και φοβερή ατμόσφαιρα, αλλά αυτό που μας κάνει να πηγαίνουμε ξανά και ξανά είναι το φαγητό. Οι άνθρωποι του έχουν ανάγει τον παραδοσιακό τρόπο ψησίματος σε Τέχνη.

Εδώ θα γευτείτε το ελληνικό φαγητό στην πιο αυθεντική εκδοχή του, φτιαγμένο με τις πιο εκλεκτές πρώτες ύλες και τρόπο μοναδικό. Αφού, όλα μαγειρεύονται σε πυροστιές και στη φωτιά. Φωτιά και κουζίνα πάνε μαζί κι η δεύτερη δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς την πρώτη.

Το μαγείρεμα σε ανοιχτή φωτιά από ξύλα είναι ο πιο παλιός – αρχέγονος θα λέγαμε – τρόπος μαγειρέματος. Και σε αυτό το εστιατόριο η ανοιχτή φωτιά έχει την τιμητική της, και όχι άδικα. Πιάτα κρεατικών με κεχριμπαρένιες αποχρώσεις και ελαφρώς καπνιστή εσάνς είναι ό,τι πρέπει για να υποδεχτείς, άλλωστε, τις πρώτες νότες του χειμώνα.

Οι εμπνευστές του εστιατορίου και οι chef μένουν πιστοί στη μαγειρική με ανοιχτή φωτιά και, έχοντας γνώση στις τεχνικές ψησίματος και στη συμπεριφορά του ξύλου, διατηρούν τα αρώματα του φαγητού αναλλοίωτα και αναβαθμίζουν τη γεύση του με τα αρωματικά στοιχεία της καμένης οξιάς.

Ο ίδιος ο χώρος και η ατμόσφαιρά του, είναι σχεδιασμένοι στα μέτρα ενός σπιτιού χωριάτικου, με το ξύλο και την πέτρα να κυριαρχούν στο χώρο, τη διακόσμηση, τα μαγειρικά σκεύη και τα φωτιστικά.

Αρχή ήμισυ παντός. Η δική μας αρχή, ο ελαιώνας, το μποστάνι, η τράτα και η στάνη. Η φύση της Ελλάδας έκανε τη γεύση αναπόσπαστο κομμάτι της φύσης του Έλληνα. Σε αυτή τη φιλοσοφία βασίζεται και όλη η κουλτούρα του φαγητού στο ANAMA.

Το μενού αυτού του ξεχωριστού εστιατορίου, επιμελείται ο Chef Αλέξανδρος Τσαγκαλίδης και αλλάζει κάθε έξι μήνες, ενώ σε καθημερινή βάση αλλάζει το μενού της ημέρας. Χρησιμοποιούν υλικά που δύσκολα μπορείς να μην τα φανταστείς σε ένα πιάτο, κάτω από τον καυτό καλοκαιρινό ήλιο ή δίπλα στην πυροστιά του τζακιού. Φρέσκα λαχανικά, βότανα, μυρωδικά, ψάρι και κρέας. Ολόφρεσκα, μυρωδάτα, λαχταριστά.

Διεύθυνση: Κολοκοτρώνη 10, Εύοσμος

Τ: 2310 768 576

Ώρες λειτουργίας: 14:00 – 24:00

Facebook | Instagram