Σημαντική άνοδο σημειώνουν οι τιμές ενοικίων στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης το δεύτερο τρίμηνο του 2022 σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2021 με σημαντικές διακυμάνσεις και διαφορές στις τάσεις των μέσων τιμών να σημειώνονται από περιοχή σε περιοχή σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία της αγοράς ακινήτων.

Η περιορισμένη προσφορά κατοικίας που υπάρχει στην αγορά σε συνδυασμό με την αυξημένη ζήτηση για ενοικίαση κατοικίας που σημειώνεται λόγω επιστροφής των φοιτητών στην ενοικίαση κατοικίας και στην ακαδημαϊκή κανονικότητα δίνει ιδιαίτερη ώθηση στις τιμές ενοικίασης κατοικιών προς τα πάνω σε συγκεκριμένες περιοχές και πόλεις όπως είναι η Θεσσαλονίκη οι οποίες συγκεντρώνουν μεγάλο φοιτητικό πληθυσμό λόγω μεγάλων και πολλών ακαδημαϊκών ιδρυμάτων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η αναβίωση της τουριστικής βιομηχανίας κατά την διάρκεια της φετινής σεζόν έχει οδηγήσει αρκετούς ιδιοκτήτες ακινήτων στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης να προχωρήσουν σε επιλογές βραχυχρόνιας ενοικίασης των ακινήτων τους σε διαδικτυακές πλατφόρμες, ώστε να εκμεταλλευτούν την τουριστική σεζόν μετά από τις αρκετά περιορισμένες οικονομικά και τουριστικά σεζόν εξαιτίας της πανδημίας του Covid-19, περιορίζοντας ακόμα περισσότερο την προσφορά ενοικίασης κατοικίας στην αγορά για τους υποψήφιους ενοικιαστές.

Η έλλειψη προσφοράς κατοικίας που σημειώνεται στην αγορά τόσο για αγορά όσο και για ενοικίαση κατοικίας δεν δείχνει σημάδια βελτίωσης σε ότι αφορά το άμεσο μέλλον καθώς οι τιμές των υλικών κατασκευής σημειώνουν μεγάλες αυξήσεις περιορίζοντας σημαντικά την οικοδομική δραστηριότητα και την δημιουργία νέων κατοικιών.

Συγκεκριμένα ο Δήμος της Θεσσαλονίκης σημείωσε άνοδο της μέσης τιμής ενοικίασης της τάξεως του 3,80% καθώς από 7,69 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο το δεύτερο τρίμηνο του 2021, η μέση τιμή ενοικίασης άγγιξε τα 7,98 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.

Στους Περιφερειακούς δήμους της Θεσσαλονίκης η μέση τιμή ενοικίασης σημείωσε αύξηση της τάξεως του 3,00% καθώς η μέση τιμή ενοικίασης από 5,71 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, έφτασε τα 5,88 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο το 2022.

Στο Υπόλοιπο του Νομού Θεσσαλονίκης σημειώθηκε μια σημαντική αύξηση της μέσης τιμής ενοικίασης της τάξεως του 14,70% καθώς από 3,20 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο το δεύτερο τρίμηνο του 2021, η μέση τιμή ενοικίασης έφτασε τα 3,67 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο το δεύτερο τρίμηνο του 2022.

Ενδεικτικά, στο Δήμο Θεσσαλονίκης, στην περιοχή 40 Εκκλησιές, γκαρσονιέρα 45 τ.μ., δευτέρου ορόφου, ενός υπνοδωματίου, ενοικιάζεται στα 10 ευρώ ανά τ.μ.

Στην περιοχή Ροτόντα, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, γκαρσονιέρα 65 τ.μ., πρώτου ορόφου, ενός υπνοδωματίου, ενοικιάζεται στα 7.69 ευρώ ανά τ.μ.

Στην περιοχή Μπότσαρη, διαμέρισμα 94 τ.μ., τετάρτου ορόφου, δύο υπνοδωματίων, ενοικιάζεται στα 6.06 ευρώ ανά τ.μ.

Στην Άνω Τούμπα, διαμέρισμα 115 τ.μ., τρίτου ορόφου, τριών υπνοδωματίων, ενοικιάζεται στα 7.39 ευρώ ανά τ.μ.

Στην περιοχή Ιπποκράτειο, διαμέρισμα 56 τ.μ., πρώτου ορόφου, ενός υπνοδωματίου, ενοικιάζεται στα 6.25 ευρώ ανά τ.μ.

Σε ότι αφορά τους Περιφερειακούς δήμους της Θεσσαλονίκης, στην περιοχή της Καλαμαριάς, βρίσκουμε διαμέρισμα 75 τ.μ., ημιώροφου, δύο υπνοδωματίων, να ενοικιάζεται στα 6 ευρώ ανά τ.μ.

Στην περιοχή Πυλαία, γκαρσονιέρα 35 τ.μ., πρώτου ορόφου, ενοικιάζεται στα 9.14 ευρώ ανά τ.μ.

Στην περιοχή Συκιές, γκαρσονιέρα 55 τ.μ., δευτέρου ορόφου, ενός υπνοδωματίου, ενοικιάζεται στα 7.27 ευρώ ανά τ.μ.

Στην περιοχή Εύοσμος, διαμέρισμα 45 τ.μ., τετάρτου ορόφου, δύο υπνοδωματίων, ενοικιάζεται στα 8 ευρώ ανά τ.μ.

Στην περιοχή Αγία Παρασκευή στα Βασιλικά, διαμέρισμα 180 τ.μ., ισόγειο, τριών υπνοδωματίων, ενοικιάζεται στα 3.89 ευρώ ανά τ.μ.

Στο Υπόλοιπο του Νομού Θεσσαλονίκης, βρίσκουμε στη Νέα Μεσημβρία, στον Άγιο Αθανάσιο, διαμέρισμα 120 τ.μ., πρώτου ορόφου, τριών υπνοδωματίων, στα 3.5 ευρώ ανά τ.μ.

Στην περιοχή του Λαγκαδά, διαμέρισμα 100 τ.μ., τετάρτου ορόφου, τριών υπνοδωματίων, ενοικιάζεται στα 4 ευρώ ανά τ.μ.

Στην περιοχή Ασπροβάλτα στον Άγιο Γεώργιο, διαμέρισμα 95 τ.μ., πρώτου ορόφου, τριών υπνοδωματίων, ενοικιάζεται στα 4.21 ευρώ ανά τ.μ.

Στην περιοχή Ξυλόπολη, στον Λαχανά, διαμέρισμα 80 τ.μ., πρώτου ορόφου, δύο υπνοδωματίων, ενοικιάζεται στα 3 ευρώ ανά τ.μ.

Στην περιοχή Άνω Σταυρός στη Ρεντίνα, διαμέρισμα 90 τ.μ., δευτέρου ορόφου, δύο υπνοδωματίων, ενοικιάζεται στα 3.89 ευρώ ανά τ.μ.

Πηγή: news247.gr