«Διαδρομές εμπορίου: δρόμοι, αγορές και άνθρωποι στην παλιά Θεσσαλονίκη»

Περιπατητικές διαδρομές

 

Στο πλαίσιο της περιοδικής έκθεσης «ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΕΜΠΟΡΙΟΝ 1870-1970» το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (Π.Ι.Ο.Π.) και η πολιτιστική ομάδα dot2dot σχεδιάζουν και υλοποιούν ειδικές θεματικές διαδρομές και εναλλακτικές ξεναγήσεις ανοιχτές προς το κοινό στο παλιό εμπορικό κέντρο της πόλης.

Η Θεσσαλονίκη μέσα στο χρόνο, μια πόλη γεμάτη γειτονιές, δρόμους στενούς και σπίτια χαμηλά, μπλεγμένα με υπαίθριες και ανοιχτές αγορές, με σπίτια ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής, δίπλα σε εμπορικούς δρόμους και τριγύρω καφέ και εστιατόρια που τίποτα δεν ζήλευαν από αυτά της Ευρώπης, αλλά και καταστήματα με κάθε λογής προϊόντα. Εκεί μπορούσε να βρει κανείς προϊόντα πολυτελείας, κοσμήματα, χρυσό και ασήμι. Υφάσματα φτιαγμένα από μετάξι και βαμβάκι, που φόρτωναν τα καραβάνια για μέρη μακρινά. Καταστήματα με γυαλικά και κάθε λογής προϊόντα καθημερινής χρήσης για κάθε κοινωνική τάξη. Στην πόλη που ένωνε την Ανατολή με τη Δύση, τις αγορές γέμιζαν οι φωνές των εργατών, των ντελάληδων, των πωλητών και των χαμάληδων.

Μέσα από μια βόλτα στο ιστορικό κέντρο, ανασυνθέτουμε την εμπορική ζωή της πόλης, την κίνηση στις αγορές, τα προϊόντα, τους εργάτες και τους εμπόρους που έφταναν στην πόλη.

 

Οι ξεναγήσεις θα πραγματοποιούνται ημέρα Σάββατο και ώρες 11:00-13:30.

Αναλυτικά οι ημερομηνίες των ξεναγήσεων είναι οι εξής:
Για το 2017: 18/11, 2/12, 16/12
Για το 2018: 13/01, 27/01*, 10/02, 24/02*, 10/03 και 24/03

*Οι συγκεκριμένες διαδρομές θα υλοποιηθούν πιλοτικά για άτομα με προβλήματα ακοής σε συνεργασία με την Ένωση Κωφών Βορείου Ελλάδος.

*Η συμμετοχή στις διαδρομές είναι ελεύθερη για το κοινό.
*Απαραίτητη η κράτηση θέσης (25 άτομα ανά διαδρομή).

Για περισσότερες πληροφορίες και κρατήσεις θέσεων, μπορείτε να επικοινωνήσετε με την κ. Ναντίνα Κυριαζή στο τηλ. 2310 385662 (Δευτέρα έως Παρασκευή, 10:00-16:00) ή στο e-mail KyriaziK@piraeusbank.gr.

Συνεδριακό Κέντρο Τράπεζας Πειραιώς
Κατούνη 12-14, 546 25, Θεσσαλονίκη
Τ: 2310 385662 | www.piop.gr

 


«Αφηγήσεις καθ’ οδόν: μικρές ιστορίες μιας μεγάλης πόλης»

Περιπατητική διαδρομή
22.11

H dot2dot και οι Lupus in fabula σας προσκαλούν στο πλαίσιο του 3ου Φεστιβάλ Αφήγησης Θεσσαλονίκης σε μια ιδιαίτερη αφηγηματική ξενάγηση στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Ιστορίες που ξεπηδούν μέσα από δρόμους και κτίρια της πόλης, μέσα από περιγραφές λογοτεχνών και περιηγητών, μέσα από το αποτύπωμα που άφησαν γνωστές και άγνωστες προσωπικότητες στον αστικό ιστό. Κρυμμένα μυστικά του παρελθόντος αποκαλύπτονται και φέρνουν στην επιφάνεια μια αθέατη πλευρά της πόλης μέσα από τις μοναδικές ιστορίες των ανθρώπων της. Φτάνει μόνο κάποιος να σταματήσει για να τις ακούσει…

Μέρα και Ώρα: Τετάρτη 22 Νοεμβρίου, 20.30-22.00
Δηλώσεις συμμετοχής: info@dot2dot.gr ,2311242382 & 6946002553, (όνομα, τηλέφωνο & email)
Μέγιστος αριθμός συμμετοχών: 25 άτομα

* Η συμμετοχή είναι δωρεάν.
** Οι συμμετέχοντες θα προκύψουν κατόπιν κλήρωσης και θα ειδοποιηθούν τηλεφωνικά ή μέσω email.
*** Μετά το τέλος της διαδρομής θα καταλήξουμε στο μπαρ Οινοπωλείον ΕΛΛΑΣ (τη γνωστή Ντουλάπα), για ένα κρασί κερασμένο από τους Lupus in fabula και το 3ο Φεστιβάλ Αφήγησης Θεσσαλονίκης.


 «Χάλκινος Οφθαλμός»

Λογοτεχνικός Περίπατος
25.11

 

Τα Public και η dot2dot σας προσκαλούν στο νέο Λογοτεχνικό Περίπατο, βασισμένο στο βιβλίο του Παναγιώτη Αγαπητού «Χάλκινος Οφθαλμός: μια βυζαντινή ιστορία μυστηρίου» από τις εκδόσεις Άγρα.

«O Χάλκινος Οφθαλμός: μια βυζαντινή ιστορία μυστηρίου»
Έτος 833 μ.Χ. Μυστηριώδεις φόνοι συνταράσσουν τη βυζαντινή κοινωνία της Θεσσαλονίκης. Αξιωματούχοι της αυτοκρατορικής αυλής, υψηλόβαθμοι στρατιωτικοί, ανώτατα στελέχη του κλήρου, στυλίτες μοναχοί και άνθρωποι του μόχθου, διαδραματίζουν το δικό τους ρόλο σε μια ιστορία που ανασυνθέτει την εικόνα της πόλης κατά την τελευταία φάση της εικονομαχίας. Ναοί και μοναστήρια, μέγαρα και ταπεινά οικήματα, αγορές και αρχαία ερείπια γίνονται το σκηνικό της δράσης. Μετά από μια περίοδο αβεβαιότητας και σε συνθήκες εύθραυστης σταθερότητας η Θεσσαλονίκη αναλαμβάνει ένα νέο διοικητικό ρόλο. Πτυχές μιας άγνωστης εποχής της πόλης αναδύονται από την αφάνεια, κρυμμένα μυστικά της βυζαντινής κοινωνίας και ίχνη μνημείων που χάθηκαν μέσα στους αιώνες ή διατηρούνται ακόμη έρχονται στο προσκήνιο, αφηγούνται ιστορίες και θυμίζουν σε πολλά σημεία τη σύγχρονη εποχή…

*Η συμμετοχή είναι δωρεάν.

* Mετά το τέλος της διαδρομής θα ακολουθήσει συζήτηση με τη καθηγήτρια Πανεπιστημίου του ΑΠΘ κα Πολύμνια Κατσώνη για το βιβλίο.

Δηλώσεις συμμετοχής: http://bit.ly/2hwI7Zi


About dot2dot

H πολιτιστική εταιρεία dot2dot γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη τον Νοέμβριο του 2013 και δραστηριοποιείται στον χώρο του πολιτισμού, της εκπαίδευσης και του τουρισμού.

Τα μέλη της, αξιοποιώντας και συνδυάζοντας τις διαφορετικές επιστημονικές ειδικότητές τους (αρχαιολόγοι, ξεναγοί, ιστορικοί, πολιτιστικοί διαχειριστές, ειδικοί παιδαγωγοί κ.α.) σχεδιάζουν και υλοποιούν θεματικές διαδρομές και εναλλακτικές ξεναγήσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα και εικαστικές δράσεις στη Θεσσαλονίκη.

Στόχος της εταιρείας είναι η ανάδειξη της πολυδιάστατης αυτής πόλης, η προώθηση του δημιουργικού δυναμικού της μέσα από ένα δίκτυο συνεργασιών, η επικοινωνία, η ανταλλαγή ιδεών και η δημιουργική έκφραση μέσω της τέχνης.

 

Περισσότερα για τη dot2dot και τις δράσεις της:
www.dot2dot.gr
www.facebook.com/dot2dot.thess

 

Δράσεις

1 other date: