Την Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου … ΑγκαλιάΖουμε το Κόδρα!

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

ΚΥΡΙΑΚΗ 24/09

10 π.μ. – 6 μ.μ. – ΠΡΩΗΝ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟ ΚΟΔΡΑ/

ΠΑΛΙΟ ΔΙΟΙΚΗΤΗΡΙΟ & ΠΡΩΗΝ ΚΥΝΟΚΟΜΕΙΟ

1. Πικ – νικ

10 π.μ. – 6 μ.μ.

Παίρνουμε τις κουβέρτες μας και το «καλαθάκι» του πικ νικ για να περάσουμε μία ολόκληρη μέρα στη φύση, με πολλές εκδηλώσεις για μικρούς και μεγάλους

2. Εργαστήρι Εικαστικών

10 π.μ. – 6 μ.μ.

Όλη την ημέρα θα λειτουργεί Εργαστήρι Εικαστικών με θέμα «Ένα πάρκο μέχρι τη θάλασσα». υπό την επιμέλεια της ζωγράφου Αμαλίας Αμαραντίδου. Ζωγραφίζουμε και χρωματίζουμε έτοιμες ζωγραφιές. Συλλέγουμε υλικά από το γύρω μας φυσικό περιβάλλον, κόβουμε, κολλάμε και δημιουργούμε υπέροχα κολλάζ. Φέρτε μαζί σας πλαστικά καπάκια από μπουκάλια για το κολλάζ, ένα παλιό πουκάμισο για να προστατέψει τα ρούχα σας και την φαντασία σας! Η δράση θα είναι ομαδική και τα παιδιά θα δημιουργούν σε μικρές ομάδες.

3. Φωλιά ανάγνωσης

10 μ.μ. – 6 μ.μ.

Λίγο πιο πέρα από το παλιό Διοικητήριο, κάτω από τα τέσσερα μεγαλύτερα πεύκα του πάρκου, στον χώρο του πρώην κυνοκομείου, θα σας περιμένει μία ήσυχη φωλιά με καλάθια γεμάτα βιβλία. Μπορείτε να δανειστείτε όσα θέλετε και να τα διαβάσετε εκεί, σε κουρελούδες, μαξιλάρια, αιώρες, καρέκλες και τραπέζια που θα βρίσκονται στον χώρο.

• «Δάνεισε το βιβλίο σου για μία ημέρα»

Μπορείς κι εσύ να εμπλουτίσεις την υπαίθρια βιβλιοθήκη μας. Φέρε το βιβλίο σου για να το διαβάσουν τα υπόλοιπα παιδιά και θα το πάρεις πίσω όταν αποχωρήσεις από την εκδήλωση.

• «Ταξιδεύουμε με μια χρονομηχανή»

Βιβλιοπαρουσίαση και Εργαστήρι Δημιουργικής γραφής για παιδιά

12 μ.μ., 2 μ.μ. και 4 μ.μ. (ευέλικτα γκρουπ ανάλογα με τη συμμετοχή)

Αν είχες µαγικές δυνάµεις τι υπερήρωας θα ήθελες να είσαι; Κι αν µπορούσες να µαζέψεις όλα τα εργαλεία και τους καλύτερους µηχανικούς του κόσµου τι εφεύρεση θα έφτιαχνες για να κάνεις καλύτερο τον κόσµο που ζούµε; Μπορεί μια χρονοµηχανή να µας ταξιδέψει όπου ονειρευόµαστε;

Με αφορµή το νέο της παιδικό βιβλίο “Το δώρο του παππού”, η συγγραφέας Ειρήνη Δερµιτζάκη προσκαλεί τους µικρούς µας φίλους να µάθουν τα µυστικά της δηµιουργικής γραφής, να γράψουν τις δικές τους ιστορίες και να ταξιδέψουν στον µαγικό κόσµο των βιβλίων.

4. Ιστορική αναδρομή διεκδικήσεων

11:30 μ.μ. – 12 μ.μ.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Κατιρλιωτών Βασίλης Πατσιλάρας θα μιλήσει για το ιστορικό των αγώνων και των διεκδικήσεων για το Κόδρα, ενός πάρκου μέχρι τη θάλασσα.

5. Κυνήγι θησαυρού

11 μ.μ. – 11:30 μ.μ.

Πού να είναι κρυμμένα τα μυστικά κομμάτια; Ψάχνουμε καλά, τα ξετρυπώσουμε ένα-ένα και φτιάχνουμε το παζλ που θα μας οδηγήσει στον χαμένο θησαυρό. Τι λέτε να κρύβει;

6. Messy play

11:30 μ.μ. – 12:30 μ.μ.

Στρώνουμε ένα πελώριο χαρτί και ζωγραφίζουμε με φρούτα, λαχανικά, χρώματα κέφι και πολλή φαντασία!

7. Εκπαιδευτικό αρχαιολογικό πρόγραμμα

11:30 μ.μ. – 12:30 μ.μ.

Αρχαιολόγος από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης θα μιλήσει στα παιδιά για τις αρχαιότητες του Κόδρα, θα συζητήσουν και θα ζωγραφίζουν αντιπροσωπευτικά ευρήματα

8. Πυρασφάλεια και προστασία δασών

12 μ.μ. – 2 μ.μ.

Επανδρωμένο πυροσβεστικό όχημα θα παρουσιάσει τη λειτουργία του και τη σπουδαιότητα της προσφοράς του πυροσβεστικού σώματος στην κοινωνία.

9. Zumba Party

12:30 – 13:30

Μικροί και μεγάλοι χορεύουμε στους ρυθμούς της Zumba με τον Αλέξανδρο

10. Στίβος Μάχης

2 μ.μ. – 4 μ.μ.

Κινητικά παιχνίδια και σκυταλοδρομίες με την Κλόουν Μπεμπαμπλούμ

11. Φιλικά παιχνίδια σκάκι

2 μ.μ. – 4 μ.μ.

Η Ένωση Σκακιστών Καλαμαριάς σας προσκαλεί σε μία σκακιστική περιπέτεια για αρχάριους και όχι μόνο. Πάνω σε 64 άσπρα και μαύρα τετράγωνα. Μέσα στο Κόδρα. Μία υπαίθρια μεγάλη σκακιέρα και επιτραπέζια σκάκι. Ελάτε να γνωρίσουμε το παιχνίδι στρατηγικής που αναπτύσσει σπουδαία προτερήματα, βοηθά την νοημοσύνη, εξασκεί τη λογική, βελτιώνει την μνήμη.

12. «Νερό, πηγή ζωής»

2 μ.μ. – 3 μ.μ.

Νερό, δημόσιο αγαθό; Oι χρήσεις, οι ανάγκες, οι ιδιαιτερότητες της χώρας και της πόλης μας. Παρουσίαση/Συζήτηση με τον Κώστα Ζαμπέτογλου, Χημικό με μεταπτυχιακή εκπαίδευση στη χημεία περιβάλλοντος, εκλεγμένο στο ΔΣ του σωματείου εργαζομένων ΕΥΑΘ

13. Επίδειξη Α΄ βοηθειών

4 μ.μ.

14. Ανθρώπινη αλυσίδα «Αγκαλιάζουμε το Κόδρα»

3 μ.μ.

Πιανόμαστε όλοι χέρι-χέρι και φτιάχνουμε μία ανθρώπινη αλυσίδα που θα «αγκαλιάσει» συμβολικά το Κόδρα δηλώνοντας ότι θέλουμε αυτός ο χώρος να αποδοθεί στους κατοίκους προς όφελός τους.

Ψηφιακή ξενάγηση στα κτίρια του Κόδρα

10 π.μ. – 6 μ.μ.

Βρείτε στον χάρτη τα σημαντικότερα κτίρια του Κόδρα. Ανακαλύψτε τον QR Code, σκανάρετέ τον με το κινητό σας και διαβάστε πληροφορίες για τη χρήση και την ιστορία τους.

8 μ.μ. – 10 μ.μ. 4ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ/ ΠΡΟΑΥΛΙΟ

8 μ.μ.

Προβολή ταινίας μικρού μήκους

«Η αλήθεια της παραλιακής ζώνης»

Ένας Κρηνιώτης ψαράς μιλάει για το πώς ήταν και πώς έγινε η παραλιακή ζώνη Κρήνης-Αρετσούς-Κουριού και Κατιρλί, από την δικαστική σχολή έως το Παλατάκι

Διάρκεια: 18’

8: 30 μ.μ.

Μουσικές συναυλίες από νεανικά συγκροτήματα

Συγκρότημα 1

Τζο Σαμψωνίδου (Φωνή)

Γρηγόρης Χιουζ (Πιάνο)

Δημοσθένης Χατζηιωάννου (Κιθάρα-Φωνή)

Συγκρότημα 2

Στέφανος Κρυσταλλίδης (Κιθάρα-Φωνή)

Δημοσθένης Χατζηιωάννου (Κιθάρα-Φωνή)

Αριάδνη Λάππα (Φωνή)

Δημήτρης Τσούκας (Βιολί)

9:30 μ.μ.

Ζωντανή έντεχνη ελληνική μουσική με τον Κώστα Καρμπά

Θα πραγματοποιηθεί συλλογή ειδών πρώτης ανάγκης για τους πλημμυροπαθείς.