Περισσότεροι θάνατοι παρά γεννήσεις αλλά και πρωτοφανής ερήμωση των επαρχιών, προκύπτουν από την απογραφή πληθυσμού της χώρας για το 2021.

Αναλυτικότερα ο νόμιμος πληθυσμός της χώρας, ανέρχεται στα 9.716.889 άτομα.

Όπως επισήμανε ο καθηγητής δημογραφίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, κ. Βύρωνας Κοτζαμάνης στην ΕΡΤ, η τελευταία απογραφή του 2021 έγινε σε πιο δύσκολες συνθήκες, λόγω κορωνοϊού, κράτησε θεωρητικά έναν μήνα, πρακτικά όμως 4 μήνες, ενώ οι προηγούμενες ολοκληρώνονταν σε 15 μέρες.

Παράλληλα, έγινε με άλλο τρόπο, δηλαδή είτε περνούσε ο απογραφέας από το σπίτι, είτε αντλούσε πληροφορίες από τους γείτονες σε περίπτωση που έβρισκε κλειστά σπίτια, είτε κάποιος συμπλήρωνε το σχετικό έντυπο ηλεκτρονικά.
Ο μόνιμος πληθυσμός είναι μεγαλύτερος από τον νόμιμο, ενώ, αν και στις 100 γεννήσεις αντιστοιχούν 135 θάνατοι σε εθνικό επίπεδο, σε κάποιους νομούς ή δήμους, η αναλογία είναι 100 γεννήσεις ακόμη και προς 400 ή 500 θανάτους, δηλαδή υπήρξαν πόλεις και χωριά που έχασαν πληθυσμό.

Ο δήμαρχος του Άργους ΟρεστικούΠάνος Κεπαπτσόγλου, σημείωσε με τη σειρά του πως τα αποτελέσματα δεν είναι ενθαρρυντικά και παρατηρείται συνεχώς μείωση του πληθυσμού, ενώ τα μικρά χωριά μαραζώνουν από ερήμωση και εγκατάλειψη.

Πηγή: cnn.gr