Η Βόρεια Ελλάδα έχει πολλές αφορμές απόδρασης να σας προσφέρει με τα φυσικά της κάλλη. Είτε στην κορυφή βουνών, είτε δίπλα στη θάλασσα ή μέσα σε πολύχρωμες κοιλάδες, οι λίμνες προσφέρουν πάντα αφορμή για εκδρομή και εξερεύνηση.

Γράφει η Ασημίνα Τούνα

Τα Σαββατοκύριακα γεμίζουμε τις μπαταρίες μας με αποδράσεις στη φύση και ξεχωριστό τοπίο αποτελούν οι λίμνες της Ελλάδας. Σκοπός είναι να βγείτε στη φύση, να περπατήσετε σε δασωμένα μονοπάτια, να αναπνεύσετε μπόλικο οξυγόνο και να αφήσετε πίσω κάθε είδους έγνοια. Αν θέλετε, μπορείτε να κάνετε και ένα μικρό πικ νικ πλάι στις λίμνες ή στο γυρισμό να σταματήσετε στις παραδοσιακές ταβέρνες για τα δέοντα. Μην το πολυσκέφτεστε, δείτε τον καιρό, φορέστε αθλητική περιβολή, ανοίξτε GPS και φύγετε!

Εμείς, ψάξαμε και βρήκαμε κάποιες από τις πιο εντυπωσιακές, τις πιο ιδανικές λίμνες της Β. Ελλάδας που θα σας μαγέψουν. Αποτελούν, ιδανικούς προορισμούς για βόλτα γύρω από τα νερά, βαρκάδα, καγιάκ ή απλά για να απολαύσετε μοναδικές εικόνες. Η φυσική τους ομορφιά, το καλό φαγητό και οι μικρές (ή όχι απαγορευτικές) αποστάσεις τους από την Θεσσαλονίκη, λειτουργούν ως extra bonus, για να ταξιδέψετε σε μερικά από τα πιο όμορφα μέρη της χώρας.

Βάλτε, λοιπόν, στη λίστα σας τις παρακάτω λίμνες που θα σας χαρίσουν στιγμές ηρεμίας και θα κάνετε ένα city break, όπως του αξίζει! Enjoy the ride!

Βόλβη – Κορώνεια

Μόλις μία ώρα από την πόλη της Θεσσαλονίκης, βρίσκεται αυτό το ατμοσφαιρικό τοπίο, το οποίο προσφέρεται και για μονοήμερες εκδρομές, χάρη στην κοντινή του απόσταση.

H δεύτερη μεγαλύτερη φυσική λίμνη της Ελλάδας, μετά την Τριχωνίδα, αποτελεί μια ιδανική ιδέα για μια χαλαρή απόδραση στη φύση. Παρακολούθηση πτηνών, φωτογράφηση πουλιών, windsurfing, κανό, kitesurfing, ιππασία, ποδηλασία και πεζοπορία συνιστώνται στη λίμνη. Η λίμνη Κορώνεια, είναι πολύ δημοφιλής για την παρατήρηση πουλιών και τη φωτογράφηση των πουλιών.

Μαζί με τη λίμνη Βόλβη, η Κορώνεια ήταν κάποτε μέρος μιας ενωμένης λίμνης μέσα στην περιοχή της Μυγδονίας. Σήμερα, η φυσιογνωμία τους είναι τελείως διαφορετική. Όχι βαθιά και με χαμηλό επίπεδο οξυγόνου κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού είναι η λίμνη Κορώνεια, βαθιά και με περισσότερο οξυγόνο είναι η Βόλβη. Δύο αξιοσημείωτα δάση βρίσκονται στην περιοχή. Το δάσος της Ρεντίνας στις πλευρές του ποταμού Ρίου, γνωστό ως Μακεδονικά Τέμπη, και το δάσος της Απολλωνίας, στο πλάι της λίμνης Βόλβη.

Στην περιοχή πλάτους της λίμνης έχουν καταγραφεί 336 είδη φυτών. Ανάμεσα στις δύο λίμνες, βρίσκονται δύο τεράστια πολυετή πλατάνια που προσφέρουν μεγάλο αριθμό φωλιών για τα πουλιά και έχουν χαρακτηριστεί ως φυσικά μνημεία.

H ευρύτερη περιοχή του παραλίμνιου υγροβιότοπου, μαζί με τη λίμνη Κορώνεια, προστατεύεται από τη Διεθνή Σύμβαση Ramsar.

Μικρή και Μεγάλη Πρέσπα

Γαστρονομία, φύση, δραστηριότητες μα πάνω από όλα μια ιδιαίτερη αύρα. Εδώ, ο χρόνος κυλάει διαφορετικά και σε άλλους ρυθμούς, σε σχέση με τα συνηθισμένα για τους περισσότερους. Από την πρώτη στιγμή που πατήσετε το πόδι σας εκεί, αντιλαμβάνεστε την αύρα ενός τόπου απόκοσμου, πανέμορφου που συνεχίζει να επιμένει αυθεντικά, παρά τις δυσκολίες και που κυριαρχούν η ηρεμία και οι ήχοι των πουλιών. 

Πρέσπες ονομάζεται η περιοχή που περιλαμβάνει τα ελληνικά τμήματα των λιμνών Mικρής Πρέσπας και Mεγάλης Πρέσπας και τις εκτάσεις γύρω από αυτές. H Mικρή Πρέσπα ανήκει σχεδόν εξ ολοκλήρου στην ελληνική επικράτεια, σε αντίθεση με τη Mεγάλη Πρέσπα, που στην χώρα μας ανήκει ένα μικρό κομμάτι της συνολικής έκτασής της.

Σε μια μικρή έκταση, η φύση της Πρέσπας συγκεντρώνει πάνω από το 50% της βιοποικιλότητας όλης της Ελλάδας και μαγεύει όποιον την αντικρίσει! Οι λίμνες Μικρή και Μεγάλη Πρέσπα, μαζί με τα γύρω βουνά, σχηματίζουν έναν φυσικό παράδεισο από αυτούς που δεν συναντάς συχνά. Δεν είναι μόνο το επιβλητικό τοπίο που κάνει αυτό το μέρος να ξεχωρίζει. Πάνω από τα μισά είδη πουλιών, αμφιβίων και θηλαστικών που απαντώνται σε ολόκληρη την Ελλάδα, εντοπίζονται και στις Πρέσπες, ενώ από τα 23 είδη ψαριών που φιλοξενούνται εδώ, τα εννέα είναι ενδημικά, δηλαδή συναντώνται μόνο στις Πρέσπες και πουθενά αλλού.

Είναι, επίσης, χαρακτηριστικό ότι η περιοχή των Πρεσπών είναι η παγκόσμια «πρωτεύουσα» ενός από τα πλέον εμβληματικά είδη πουλιών των υγροτόπων: του αργυροπελεκάνου. Στη Μικρή Πρέσπα ζει η μεγαλύτερη αποικία αργυροπελεκάνων του κόσμου, αποτελούμενη από 1.200 περίπου ζευγάρια. Πόσο εύκολα, αλήθεια, μπορεί να προστατευτεί ένα τέτοιο «θαύμα» της φύσης, ειδικά όταν «μοιράζεται» στην επικράτεια τριών χωρών;

Οι λίμνες φιλοξενούν δραστηριότητες τόσο για τους λάτρεις της φύσης, της φωτογραφίας, του bird watching και της κωπηλασίας.

Κερκίνη

Η τεχνητή λίμνη Κερκίνη έχει εξελιχθεί σε έναν από τους σημαντικότερους υδροβιότοπους της Ελλάδας. Απέχει μόλις μία ώρα και είκοσι λεπτά από τη Θεσσαλονίκη και θεωρείται φυσικός παράδεισος, ιδανικός για τους λάτρεις του εναλλακτικού τουρισμού.

Κάποιοι από τους πιο ταξιδεμένους επισκέπτες που έχουν βρεθεί στα μέρη της Κερκίνης, την παραλληλίζουν με τις λίμνες που συνήθως συναντά κανείς στη Νορβηγία ή στη Σουηδία –έστω και τηρουμένων όλων των αναλογιών. Κι αυτό γιατί στη δική μας χώρα δεν συναντιέται εύκολα αυτός ο συνδυασμός φυσικού κάλλους, σημαίνουσας υδάτινης έκτασης και πλούσιας πανίδας.

Έχοντας έκταση 109,96 τ.χμ. και μέγιστο βάθος τα 35,5 μέτρα, η Κερκίνη δεσπόζει στο τοπίο της περιφερειακής ενότητας Σερρών. Ερχόμενοι εδώ, λοιπόν, θα βρείτε κάμποσους ξενώνες και εστιατόρια γύρω από τις όχθες της, ενώ προσφέρεται κι ένα πλήθος δραστηριοτήτων, από διάφορες οργανωμένες δομές: κανό, τοξοβολία, φωτογραφική περιήγηση, ιππασία, ψάρεμα ή πεζοπορία στα μονοπάτια που έχουν χαραχθεί στο παρόχθιο δάσος –τ ο οποίο έχει αναπτυχθεί στο ανατολικό τμήμα της Κερκίνης, αποτελώντας αξιοθέατο και από μόνο του.

Αποτελεί μια από τις πιο δημοφιλείς περιοχές για bird watching, αφού μπορεί να συναντήσετε πάνω από 300 είδη πουλιών. Από τα μέσα Ιουλίου έως και τον Νοέμβριο, χιλιάδες αποδημητικά πουλιά καταφθάνουν στα νερά της Κερκίνης και παραμένουν μέχρι την άνοιξη. Έρχονται από τον βορρά για να ξεχειμωνιάσουν στο νότο έχοντας διανύσει χιλιάδες χιλιόμετρα. Και, ειδικά το φθινόπωρο χαρίζουν ένα μοναδικό υπερθέαμα. Ακόμη, μην παραλείψετε να κάνετε βαρκάδα με τις παραδοσιακές «πλάβες», που είναι μια δραστηριότητα που επιλέγουν πολλοί επισκέπτες της λίμνης.

Βιστωνίδα

Στη μέση μιας μεγάλης, γόνιμης πεδιάδας, στα σύνορα Ροδόπης και Ξάνθης βρίσκεται ένας από τους ομορφότερους υδροβιότοπους της Ελλάδας, η λίμνη Βιστωνίδα. Πρόκειται για την τέταρτη μεγαλύτερη λίμνη της χώρας, συνολικής έκτασης 45 τ. χμ, μια παραδεισένια τοποθεσία, όπου με τρόπο μοναδικό συνδυάζεται το πράσινο του δάσους και το γαλάζιο της ελληνικής θάλασσας.

Παλιότερα ονομαζόταν λίμνη Μπουρού, κατάλοιπο μάλλον από την τουρκική ονομασία της επί οθωμανικής κατοχής, Μπουρού Γκιόλ. Βρίσκεται στα σύνορα μεταξύ Νομού Ξάνθης και Ροδόπης και ως υγροβιότοπoς προστατεύεται από τη Σύμβαση Ραμσάρ, ενώ έχει περιληφθεί και στον κατάλογο προστατευόμενων περιοχών Natura 2000.

Η ιδιαιτερότητα της λίμνης είναι ότι το νερό παρουσιάζει μεταβολές στην περιεκτικότητα αλάτων. Το βόρειο τμήμα της λίμνης έχει γλυκά νερά από τις εισροές τριών ποταμών: Του Κόσυνθου ή ποταμού της Ξάνθης, του Κομψάτου ή Ξηροπόταμου και του Τραύου ή Ασπροπόταμου. Το νότιο τμήμα της λίμνης έχει αλμυρά νερά, τα οποία έρχονται από τη θάλασσα μέσω τριών καναλιών που συνδέονται με τη λίμνη.

Ο υδροβιότοπος είναι ένας ορνιθολογικός παράδεισος για ολόκληρη της ευρωπαϊκή ήπειρο, καθώς εδώ έχουν παρατηρηθεί μέχρι σήμερα περίπου 260 είδη πουλιών. Ο κατάλογος αυτός εμπλουτίζεται κάθε χρόνο με παρατηρήσεις νέων, για τον υδροβιότοπο και την Ελλάδα, ειδών, που κυρίως είναι περιστασιακοί επισκέπτες από άλλες ηπείρους (Αμερική, Ασία). Εφοδιαστείτε λοιπόν με ένα ζευγάρι κιάλια, έναν οδηγό παρατήρησης πουλιών και μια φωτογραφική μηχανή με αρκετά καλή ανάλυση και zoom και φύγαμε για τη μοναδική εμπειρία παρατήρησης πουλιών!

Γαλάζια Λίμνη

Η λίμνη Σκρα ή αλλιώς Γαλάζια λίμνη είναι μία μικρή, αλλά πανέμορφη λίμνη λίγο πιο έξω από το Κιλκίς και η ονομασία δεν της δόθηκε τυχαία, καθώς οφείλει τα γαλαζοπράσινα νερά της σε απολιθωμένους οργανισμούς στον πυθμένα της.

Την βρίσκετε μέσα σε ένα δάσος που θυμίζει ζούγκλα, γεμάτο πλατάνια, φουντουκιές, σκλήθρα, κισσούς και άλλα αναρριχώμενα. Η λίμνη σχηματίζεται από ρυάκια του όρους Πάικου, που τρέχουν μαζί και καταλήγουν στους καταρράκτες του Σκρα (πήραν το όνομα τους από το χωριό Σκρα, που βρίσκεται στα βόρεια), με τους χαρακτηριστικούς σταλακτίτες και σταλαγμίτες και τα κρυστάλλινα νερά, πέφτοντας στη συνέχεια στο σημείο αυτό δημιουργώντας τη λίμνη, το βάθος της οποίας φτάνει τα 4 μέτρα.

Το καλοκαίρι, τα δροσερά νερά της προσφέρονται για βουτιές, γι’ αυτό και υπάρχει μόνιμα δεμένο από τον κορμό ενός δέντρου ένα σκοινί για βουτιές και παιχνίδια, ενώ οι ξύλινοι πάγκοι του Δασαρχείου Γουμένισσας προσφέρονται για ξεκούραση και πικ-νικ.

Μπορείτε, ακόμη, να περιπλανηθείτε μέσα στο πυκνό δάσος μέχρι να φτάσετε στο σύμπλεγμα καταρρακτών της περιοχής που πέφτουν από ύψος 4-5 μέτρων, με μια μικρή σπηλιά με λεπτούς σταλακτίτες ακριβώς από πίσω τους.

Λίμνη Καστοριάς (Ορεστιάδα)

Η λίμνη της Καστοριάς είναι μία από τις ομορφότερες λίμνες της Ελλάδας. και όποια εποχή και να πας, είναι μαγεία! Παρόλα αυτά την άνοιξη και ειδικά το φθινόπωρο, χαρίζει στους επισκέπτες της ακόμη πιο μαγικές εικόνες.

Πρόκειται για την ενδέκατη μεγαλύτερη λίμνη της χώρας μας. Αγκαλιασμένη από τα βουνά της Μακεδονίας, Γράμμος και Βίτσι, η λίμνη έχει ενταχθεί στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο NATURA 2000 ως τόπος ιδιαίτερου φυσικού κάλλους. Η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία μάλιστα, την έχει συμπεριλάβει στον κατάλογο των Σημαντικών Περιοχών για τα Πουλιά της Ελλάδας. Σε όλη την έκτασή της λίμνης Ορεστιάδα απαγορεύεται το κυνήγι.

Μια βόλτα με τα πόδια γύρω από τη λίμνη και άλλη μια με τις βαρκούλες μέσα στη λίμνη επιβάλλονται. Βέβαια, αν βρεθείτε στην περιοχή αξίζει να ξέρετε ότι κοντά στη λίμνη βρίσκεται και το Δισπηλιό, ένας παραλίμνιος οικισμός, στο οποίον έχουν βρεθεί ίχνη ανθρώπινης ζωής από τη νεολιθική εποχή. Η φυσική αυτή λίμνη φιλοξενεί πολλά είδη πτηνών και ψαριών και θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους υγρότοπους της χώρα.

Η λίμνη της Κατοριάς περιβάλλεται από δασωμένους λόφους, υγρά λιβάδια, καλαμιώνες, παραλίμνια δάση, έλη και χωράφια, βιότοπους που συντηρούν μια πλούσια ορνιθοπανίδα. Πρόκειται για μία ευτροφική λίμνη, γεγονός που οφείλεται στα γεωργικά απόβλητα των καλλιεργειών και τη χρόνια ρύπανση από τα αστικά λύματα της πόλης, κάτι που ευτυχώς έχει πλέον σταματήσει.

Εδώ και χρόνια, παρατηρείται μια μείωση της στάθμης της λίμνης από τις φερτές ύλες του Ξηροπόταμου. Η εναπόθεση, μάλιστα, είναι τόσο μεγάλη που τείνει  μετά από πολλά χρόνια, να χωρίσει τη λίμνη στα δύο. Η εξερεύνηση της άγριας φύσης στην λίμνη Ορεστιάδα είναι απολαυστική καθώς συνδυάζεται με την περιήγηση σε μία από τις ομορφότερες πόλεις της Ελλάδας.

Δοϊράνη

Η λίμνη Δοϊράνη βρίσκεται στο νομό Κιλκίς, στο φυσικό όριο μεταξύ Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας. Ξεχωρίζει τόσο για τη σαγηνευτική φυσική ομορφιά της, όσο και για την βαριά ιστορία του τόπου.

Το ένα τρίτο της λίμνης ανήκει στην Ελλάδα, ενώ το υπόλοιπο στη Βόρεια Μακεδονία. Πρόκειται για φυσική λίμνη με έκταση περίπου 40 τετραγωνικά χιλιόμετρα, για την οποία υπάρχουν αναφορές από την αρχαιότητα. Είναι ενταγμένη στο δίκτυο «Natura 2000» και αποτελεί καταφύγιο για πλήθος πουλιών, είτε ως μόνιμη κατοικία είτε ως ενδιάμεσο σταθμό κατά τη μετανάστευσή τους.

Συνολικά έχουν καταγραφεί περί τα 36 είδη πουλιών, με σημαντικότερα τη λαγγόνα και τον αργυροπελεκάνο που είναι παγκοσμίως απειλούμενα. Με μήκος που φτάνει το 1,8 μ. και άνοιγμα φτερών περί τα 3 μ., η εικόνα των αργυροπελεκάνων να πετούν κατά ομάδες πάνω από τη λίμνη είναι ονειρική. Στην λίμνη ζουν, επίσης, 19 είδη ψαριών: γριβάδια, τσιρόνια, πλατίτσες, γοβιοί, πεταλούδες, χέλια, πέρκες, κυπρίνοι κ.α.

Στην περιοχή της λίμνης θα βρείτε και το Μουσείο, το οποίο δημιουργήθηκε από το Δήμο Δοϊράνης σε συνεργασία με το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας και το Ελληνικό Κέντρο Βιοτόπων Υγροτόπων.

Μπορεί να είναι άγνωστη στους περισσότερους, αλλά όσοι τη γνωρίσουν από κοντά το σίγουρο είναι πως θα βρεθούν και πάλι σύντομα δίπλα στα νερά της, για να απολαύσουν – όχι μόνο – την ομορφιά και την ηρεμία του τοπίου, αλλά και το καλοψημένο γριβάδι στις όμορφες ψαροταβέρνες του μικρού χωριού.

Λίμνη του Κατή

Η Λίμνη του Κατή είναι μια άγνωστη ορεινή λίμνη στον μυθικό Όλυμπο. Στην Πιερία, στο ξέφωτο της δασικής θέσης «Κατή» υπάρχει η πηγή με γάργαρο και παγωμένο νερό, γνωστή ως «Βρύση του Κατή» και βέβαια η ομώνυμη λίμνη του Κατή.

Η ορεινή – τεχνητή – λίμνη δεν είναι ιδιαιτέρως γνωστή και αποτελεί μία από τις μικρές εκπλήξεις που περιμένει τους περιηγητές του Κάτω Ολύμπου. Η λίμνη δημιουργήθηκε πριν τριάντα χρόνια, το 1997, μετά από ανύψωση αναχώματος, κατασκευή φράγματος από απλό σκυρόδεμα και εκχωμάτωση. Η περιοχή στην οποία βρίσκετε η λίμνη περιλαμβάνει εκτεταμένό κλειστό δάσος με μεγάλη αισθητική και οικολογική αξία.

Η διάσχιση της περιοχής Κατή είναι μια παραμυθένια εμπειρία και αν κανείς αποφασίσει ν’ εγκαταλείψει για λίγο τα μονοπάτια, θα βρεθεί σε σκιερά μέρη όπου η βλάστηση είναι τόσο πυκνή και τα βήματα αργά, αλλά γεμάτα συχνές ευχάριστες εκπλήξεις και αναζωογονητικές ανάσες. Οι δρόμοι είναι ιδανικοί για ορεινή ποδηλασία, αλλά κυρίως για πεζοπορία χωρίς ιδιαίτερες απαιτήσεις ή δυσκολίες.

Το οδοιπορικό στην λίμνη, με τον εντοπισμό του τούρκικου συνοριακού σταθμού και το πέρασμα από την κοντινή Βρύση του Κατή μπορεί, μάλιστα, να μοιάζει πολύ με κυνήγι κρυμμένου θησαυρού, καθώς πέρα από την ομορφιά του τοπίου, εδώ και χρόνια, κυκλοφορούν ιστορίες για θαμμένα πλούτη στην περιοχή. Είναι πολλοί αυτοί που ψάχνουν για Εγγλέζικες χρυσές λίρες, για Τούρκικα πεντόλιρα και φλουριά στην δασική θέση Κατή. Όμως, τον θησαυρό που βρίσκεται στην δασική θέση «Κατή» στον Κάτω Όλυμπο, δεν είναι δύσκολο να τον ανακαλύψουμε.