Στην Ελλάδα μπορείς να βρεθείς από τη μία στιγμή στην άλλη έχοντας στην πλάτηποινή φυλάκισης μόνο και μόνο επειδή διαμαρτυρήθηκες και επιχείρησες να καταγράψεις περιστατικό -καραμπινάτο μάλιστα-αστυνομικής αυθαιρεσίας που λάμβανε χώρα σε κοινή θέα.

Υπερβολές; Καθόλου. Το υπέστη η Μ.Μ, ελληνίδα πολίτης που γεννήθηκε στην Τουρκία, όταν τον Αύγουστο του 2020 ενώ έτρωγε με φίλο της σε γνωστό εστιατόριο της Πλατείας Συντάγματος, αναστατώθηκε από τα ουρλιαχτά ενός νέου που τον είχαν δέσει πισθάγκωνα οι αστυνομικοί λίγα μέτρα πιο μακριά.

Ο νεαρός, ο οποίος είχε συλληφθεί για άγνωστο λόγο, φώναζε στα όργανα ότι τον λένε Θανάση και ότι μπορούν να πάρουν τηλέφωνο τους γονείς του για να το αποδείξει. Οι αστυνομικοί όμως, σύμφωνα και με τους αυτόπτες μάρτυρες, συνέχιζαν να φαίρονται με βαναυσότητα. Πολίτες την ίδια ώρα φώναζαν «για το θεό, αφήστε το παιδί, γιατί του φέρεστε έτσι;»

Η Μ.Μ, μαζί με το φίλο της, αμφότεροι δημοσιογράφοι, επιχείρησαν να καταγράψουν το περιστατικό με τα κινητά τους τηλέφωνα. Οταν οι αστυνομικοί το αντιλήφθηκαν, τους είπαν επιτακτικά να κλείσουν την κάμερα γιατί κάνουν τη δουλειά τους. «Και εμείς τη δουλειά μας κάνουμε» απάντησαν οι δύο δημοσιογράφοι οι οποίοι αφού χτυπήθηκαν, συνελήφθησαν.

Στο αστυνομικό τμήμα της Ακροπόλεως, οι αστυνομικοί περίμεναν μία δήλωση «μετάνοιας» την οποία ωστόσο οι δύο νέοι αρνήθηκαν να κάνουν. Μάλιστα ενημερώθηκαν ότι θα κατατεθεί μήνυση εναντίον τους για βιαιοπραγία. Τότε, όπως αναφέρει η Μ.Μ, αποφάσισαν να μηνύσουν τους συλληφθέντες προσάπτοντάς τους τις κατηγορίες της εξύβρισης, της απειλής και της βίας κατά υπαλλήλων.

Η εξύβριση έχει να κάνει με το χαρακτηρισμό….»καραφλός» για έναν από τους αστυνομικούς. Οταν η κοπέλα ρωτήθηκε σε ποιον ήθελε να κάνει μήνυση, απάντησε «στον καραφλό» διότι δεν ήξερε το όνομά του. Η ίδια αρνείται ότι εξύβρισε ή ότι ακόμη περισσότερο απείλησε τα αστυνομικά όργανα.

Το τέλος αυτού του σουρεαλιστικού δράματος έλαβε χώρα στις 12 Μαϊου του 2022 στο Πρωτοδικείο Αθηνών. Η Μ.Μ καταδικάστηκε με 11 μήνες φυλάκιση (με αναστολή) γιατί κρίθηκε ένοχη και για εξύβριση, και για απειλή και για βία κατά υπαλλήλων!

Το «αδίκημα» δεν ήταν άλλο από την καταγραφή του περιστατικού με το κινητό της τηλέφωνο -«κατακριτέο» άλλωστε για έναν δημοσιογράφο- και οι φωνές της να αφεθεί ο νεαρός ελεύθερος.

Πηγή: news247.gr