Πόσοι περίπου γιορτάζουν στις 26 Οκτωβρίου; Ξέρεις από που προέρχεται το όνομα; 

Τι λέει η θρησκευτική παράδοση; Το Starfan.gr συγκέντρωσε όλα όσα πρέπει να ξέρεις!

  1. Το όνομα «Δημήτρης» κατέχει την τέταρτη θέση στα δημοφιλέστερα ανδρικά ονόματα στην Ελλάδα, με ποσοστό σχεδόν 8% του ανδρικού πληθυσμού, ενώ το όνομα «Δήμητρα» παρουσιάζεται  ως το 10o πιο συχνό βαφτιστικό όνομα!
  2. Για την προέλευση, ταξιδεύουμε πίσω στην αρχαία Ελλάδα, όπου το αρχαιοελληνικό Δημητρία σήμαινε «αφιερωμένη στη Δήμητρα», τη θεά των γεωργικών εργασιών, της γονιμότητας και του γάμου στην αρχαιοελληνική μυθολογία. Το όνομα Δημήτρης προέκυψε από το αρχαιοελληνικό Δημήτριος.
  3. Σύμφωνα με την παράδοση ο Άγιος Δημήτριος θεωρείται δίδυμος αδερφός του Αγίου Γεωργίου – ο ένας φέρνει την έναρξη της χειμερινής και ο άλλος της θερινής περιόδου, αντίστοιχα!
  4. Στις 26 Οκτωβρίου συνηθίζεται να στρώνουμε τα χαλιά στο σπίτι για να υποδεχθούμε τη χειμερινή περίοδο.
  5. Υπάρχουν περισσότερα πολλά τραγούδια που μπορείς να αφιερώσεις στη Δήμητρα και τον Δημήτρη! Το “Δημήτρη μου, Δημήτρη μου”, το “Δημητρούλα μου γεια σου”
  6. Τον Δημήτρη τον βρίσκουμε κι εκτός Ελλάδας. Στην Ιταλία ως Demetrio, στη Γαλλία Demetre, στην Πολωνία Dymitr, στη Ρωσία Dimitriy και στη Σερβία Dimitrije.
  7. Στην Αμερική, οι περισσότεροι Δημήτρηδες την ελληνικής διασποράς μετέφρασαν το όνομά τους σε “Jimmy” ή “Jim”.  Έτσι, αν και δεν υπάρχει ετυμολογική συγγένεια ο Δημήτρης έχει συνδεθεί με αυτό το όνομα στα αγγλικά.
  8. Στην Κέρκυρα την ημέρα της γιορτής του Αγίου Δημητρίου που ξεκινούν να φτιάχνουν χειροποίητους λουκουμάδες κάθε μέρα, μέχρι τη μεγάλη γιορτή του Αγίου Σπυρίδωνα
  9. Ο (Άγιος) Δημήτριος ήταν γόνος αριστοκρατικής οικογένειας από τη Θεσσαλονίκη – γι’ αυτό και έγινε ο πολιούχος της.
  10. Μπορείς να στείλεις ευχές σε περισσότερα από 20 υποκοριστικά  που προκύπτουν από τη Δήμητρα και το Δημήτρη! Μην ξεχάσεις να στείλεις “χρόνια πολλά” γιατί γιορτάζουν οι: Δημητρός, Δημητράκης, Δημητρούλα, Τάκης, Μήτρος, Μητράκης, Τούλα, Μητρούσης, Μήτσος, Μιμή, Μητσάκης, Μίμης, Μιμάκης, Δήμος, Μήτσι, Δημάκης, Τζίμης, Τζιμάκος, Δημητρούλα, Μιμίκα, Ντέμη, Ντίμι, Μίκα, Μίμης και πολλά άλλα!

Τώρα που ξέρεις, μην ξεχάσεις τους δικούς σου! Σε αυτή τη γιορτή των αγαπημένων σου, χάρισε ένα πραγματικά μοναδικό δώρο.