Το γνωστό πλέον πρόγραμμα “Vodafone World of Difference” που δίνει την ευκαιρία κάθε χρόνο στους νικητές του να εργαστούν σε κοινωφελή μη κερδοσκοπικό οργανισμό της επιλογής του, ανέδειξε φέτος 5 νικήτριες. Ας τις γνωρίσουμε καλύτερα.

Οι φετινές νικήτριες του προγράμματος είναι:

– Η Παρασκευή Βασιλειάδου θα αναλάβει τη θέση της Υπεύθυνης Οργάνωσης Προγράμματος Υποστήριξης Ατόμων Τρίτης Ηλικίας στην «ΑΡΣΙΣ» Κοζάνης, με σκοπό την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών σε τέσσερεις τομείς: ψυχολογική υποστήριξη, κοινωνική ενδυνάμωση, επίλυση πρακτικών ζητημάτων της καθημερινότητας, εξοικονόμηση χρημάτων.

– Η Μήλη Γιαλαβούζη θα αναλάβει τη θέση της Ειδικής Παιδαγωγού στο «Σύλλογο Συνδρόμου Down Ελλάδος», με σκοπό την εκπαίδευση και εξάσκηση των ατόμων με Σύνδρομο Down σε δεξιότητες γραφής και ανάγνωσης, κοινωνικές και επικοινωνιακές, καθώς και δεξιότητες αυτοεξυπηρέτησής τους.

– Η Ζωή Λυμπεροπούλου θα αναλάβει τη θέση της Υπεύθυνης Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων στο «Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών, Ίδρυμα Βούρου-Ευταξία», με σκοπό τη δημιουργία εκπαιδευτικών προγραμμάτων για παιδιά και την αύξηση της επισκεψιμότητας του Μουσείου.

– Η Σταυρούλα Ρόπη θα αναλάβει τη θέση της Ψυχολόγου στην Τηλεφωνική Συμβουλευτική Υπηρεσία της Εταιρείας Ψυχοκοινωνικής Υγείας Παιδιού και Εφήβου (Ε.Ψ.Υ.Π.Ε), με σκοπό την αύξηση κατά 25% στις κλήσεις που απαντά ο οργανισμός και τον έγκαιρο εντοπισμό προβλημάτων ψυχικής υγείας σε παιδιά και εφήβους, με αποτέλεσμα την άμεση πρόσβαση σε θεραπεία.

– Η Ευγενία Τουρίκη θα εργαστεί ως Ψυχολόγος στο Κέντρο Ημέρας για ανοϊκούς ασθενείς στην Εταιρεία Νόσου Alzheimer και συναφών Διαταραχών Αθηνών, με σκοπό την ψυχοκοινωνική υποστήριξη ασθενών μέσα από σταθερό καθημερινό πρόγραμμα δραστηριοτήτων, καθώς και την ενημέρωση συγγενών και φροντιστών ασθενών για θέματα σχετικά με την άνοια, τα συμπτώματα και την εξέλιξη της νόσου Alzheimer, την κληρονομικότητα, τα πρακτικά θέματα για την καθημερινή φροντίδα ασθενών με νόσο Alzheimer, κ.ά.

Φέτος, κατά την περίοδο υποβολής αιτήσεων, κατατέθηκαν συνολικά 242 ολοκληρωμένες προτάσεις για την ανάπτυξη και υλοποίηση συγκεκριμένων κοινωφελών έργων, από τις οποίες το 21% προήλθε από άτομα που είχαν μόνιμη απασχόληση, ενώ συνολικά έχουν μέχρι σήμερα υποβληθεί 948 προτάσεις. Όλες οι αιτήσεις αξιολογήθηκαν ξεχωριστά με βασικά κριτήρια τις ικανότητες, τη γνώση και τα τυπικά προσόντα, καθώς επίσης το όραμα και το πάθος των υποψηφίων. Επιπρόσθετα, κάθε αίτηση αξιολογήθηκε σύμφωνα με την ανθρωπιστική και κοινωφελή της αξία, το εφικτό της υλοποίησης, τα μετρήσιμα αποτελέσματα και τη βιωσιμότητά της.

Το Vodafone World of Difference είναι ένα παγκόσμιας εμβέλειας πρόγραμμα που μέχρι σήμερα εφαρμόζεται από τη Vodafone σε 22 χώρες έχοντας δώσει την ευκαιρία σε περισσότερους από 2.100 επιτυχόντες να εργαστούν στον οργανισμό της επιλογής τους. Στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια των 2 πρώτων χρόνων υλοποίησής του έχει δώσει την ευκαιρία σε 9 νικητές να εργαστούν σε μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς σε περιοχές όλης της Ελλάδας, όπως Αθήνα, Κομοτηνή, Μυτιλήνη, Πάρο, Πάτρα και Πρέσπες.

Το πρόγραμμα Vodafone World of Difference υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος Εταιρικής Υπευθυνότητας και Βιώσιμης Ανάπτυξης της Vodafone.

Έλσα Σταθοπούλου
Υπεύθυνη Κοινωνικής Συνεισφοράς Vodafone

Η κα Σταθοπούλου μας έδωσε το στίγμα και της φετινής διοργάνωσης αλλά έλυσε και απορίες που υποθέτουμε ότι θα έχουν μερικοί από εσάς.

Φέτος ήταν η τρίτη χρονιά για το World of Difference. Συναντήσατε διαφορές ως προς τις συμμετοχές ή το προτεινόμενο κοινωφελές έργο σε σχέση με τις δύο προηγούμενες διοργανώσεις;
Όλα τα προγράμματα Εταιρικής Υπευθυνότητας και Βιώσιμης Ανάπτυξης που υλοποιούμε στη Vodafone, σχεδιάζονται και πραγματοποιούνται με γνώμονα τις τρέχουσες κοινωνικοοικομικές συνθήκες και τις ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας. Γι’ αυτό και φέτος, μέσα από το Vodafone World of Difference, προσπαθήσαμε να αναδείξουμε προγράμματα που απευθύνονται σε ομάδες κοινού, οι οποίες έχουν επηρεαστεί σημαντικά από την οικονομική κρίση, όπως για παράδειγμα τα άτομα τρίτης ηλικίας ή τα άτομα με αναπηρία. Παράλληλα, επιλέξαμε προγράμματα με στόχο να βοηθήσουμε τις κοινωφελείς οργανώσεις να καλύψουν βασικές τους ανάγκες, που σχετίζονται με την ίδια τη λειτουργία τους.

Πολλοί ίσως αναρωτιούνται για τα κριτήρια επιλογής των νικητών. Μπορείτε να μας δώσετε επιγραμματικά το σκεπτικό;
Όλες οι αιτήσεις που λάβαμε πέρασαν από συγκεκριμένη διαδικασία αξιολόγησης, η οποία περιελάμβανε διάφορα στάδια, όπως τηλεφωνικές συνεντεύξεις με τις κοινωφελείς οργανώσεις, καθώς και προσωπικές συνεντεύξεις των υποψηφίων με στελέχη της Vodafone, αλλά και με κριτική επιτροπή, η οποία απαρτιζόταν από εκπροσώπους της Vodafone, του ακαδημαϊκού και επιχειρηματικού χώρου και επέλεξε τους τελικούς νικητές.
Οι 242 αιτήσεις που λάβαμε, αξιολογήθηκαν με βασικά κριτήρια την ανθρωπιστική και κοινωφελή αξία του προτεινόμενου έργου, το εφικτό της υλοποίησής του, τα μετρήσιμα αποτελέσματα και τη βιωσιμότητά του. Επίσης, κάθε αίτηση αξιολογήθηκε σύμφωνα με τις ικανότητες, τη γνώση και τα τυπικά προσόντα, καθώς επίσης το όραμα και το πάθος κάθε υποψηφίου.

Ποια είναι τα σχέδια ή οι προσδοκίες για το επόμενο World of Difference της Vodafone;
Το πρόγραμμα πραγματοποιείται στην Ελλάδα για τρίτη συνεχή χρονιά και έχει αναδείξει τα προηγούμενα χρόνια 9 νικητές σε περιοχές όλης της χώρας, όπως Αθήνα, Κομοτηνή, Μυτιλήνη, Πάρο, Πάτρα και Πρέσπες. Σκοπός μας είναι να συνεχίσουμε να στηρίζουμε την ελληνική κοινωνία μέσα από προγράμματα που καλύπτουν ουσιαστικές της ανάγκες και συμβάλλουν στην ανάπτυξη μιας βιώσιμης κοινωνίας, σε κοινωνικό, οικονομικό και περιβαλλοντικό επίπεδο.

Μήλη Γιαλαβούζη
Ειδική Παιδαγωγός
Η νικήτρια από τη Θεσσαλονίκη θα αναλάβει τη θέση της Ειδικής Παιδαγωγού στο «Σύλλογο Συνδρόμου Down Ελλάδος». Η Μήλη Γιαλαβούζη είναι απόφοιτος του τμήματος Φιλολογίας του Α.Π.Θ., ενώ κατέχει μεταπτυχιακό στην Ευρωπαϊκή Λογοτεχνία και Πολιτισμό. Φέτος, ολοκληρώνει επίσης το μεταπτυχιακό πρόγραμμα «Ψυχοπαιδαγωγική της Ένταξης – Ένα σχολείο για όλους» στο Τμήμα Επιστημών Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης του Α.Π.Θ.

Οι βασικοί στόχοι σχετικά με τη θέση που αναλαμβάνει είναι οι εξής:
– Η εκπαίδευση και εξάσκηση των ατόμων με Σύνδρομο Down σε γνωστικές δεξιότητες γραφής και ανάγνωσης
– Η ανάπτυξη των κοινωνικών και επικοινωνιακών δεξιοτήτων, καθώς και των δεξιοτήτων αυτοεξυπηρέτησης των ατόμων με Σύνδρομο Down
– Η αλλαγή στην αντίληψη των ανθρώπων σχετικά με τις ικανότητες των ανθρώπων με Σύνδρομο Down

Γιατί αποφασίσατε να πάρετε μέρος στο World of Difference;
Αποφάσισα να πάρω μέρος στο πρόγραμμα Vodafone World of Difference, καθώς θεώρησα ότι μέσα από αυτό, θα καταφέρω να ενισχύσω έμπρακτα το έργο του Συλλόγου Συνδρόμου Down Ελλάδος. Έχω εργαστεί στο σύλλογο ως εθελόντρια τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια, αλλά σήμερα μου δίνεται μια μοναδική ευκαιρία να εργαστώ για ένα ολόκληρο χρόνο και παράλληλα να αμείβομαι για αυτό.

Ποιο ήταν το κρίσιμο σημείο στη διαδικασία επιλογής, που βοήθησε να επιλεγεί η πρότασή σας;
Η πρόταση μου αφορά σε ένα πρόγραμμα προσαρμοσμένο στις καθημερινές εμπειρίες και ανάγκες των ατόμων με Σύνδρομο Down. Στόχος του προγράμματος είναι να αναδείξει τις δυνατότητες των ατόμων αυτών, αλλά και να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο τους βλέπει και τους αντιμετωπίζει η κοινωνία. Η εμπειρία και οι γνώσεις μου στον τομέα της εκπαίδευσης των ατόμων με ανεπάρκειες, σε συνδυασμό με το εφικτό της υλοποίησής της και τα επιθυμητά αποτελέσματα πιστεύω ότι έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην τελική επιλογή. Θεωρώ επίσης ότι ακόμα ένας σημαντικός παράγοντας που ενίσχυσε την επιλογή μου, είναι το σημαντικό έργο του Συλλόγου από το 1990 που ιδρύθηκε στη Θεσσαλονίκη, έως και σήμερα.

Έχετε εργασιακή εμπειρία στο χώρο της ειδικής αγωγής; Πού υστερούμε στον τομέα της εκπαίδευσης των ατόμων με ειδικές ανάγκες;
Τα τελευταία οκτώ χρόνια δουλεύω επαγγελματικά ως εκπαιδευτικός ειδικής αγωγής σε τμήματα ένταξης, στο πρόγραμμα της παράλληλης στήριξης και σε ειδικά σχολεία, κέντρα επαγγελματικής κατάρτισης ατόμων με ειδικές ανάγκες. Στο σχολείο τα άτομα με ανεπάρκειες εκπαιδεύονται κυρίως στις δεξιότητες γραφής και ανάγνωσης, όπως και τα υπόλοιπα παιδιά. Μέσα από το πρόγραμμα θα επιχειρήσουμε τη συνολική εκπαίδευση των παιδιών για την απόκτηση κοινωνικών δεξιοτήτων, δεξιοτήτων αυτοεξυπηρέτησης καθώς και επαγγελματικής κατάρτισης. Η κατάλληλη εκπαίδευση σε τέτοιου τύπου δεξιότητες είναι απαραίτητη για τα άτομα με ανεπάρκειες, γιατί τους ανοίγει το δρόμο προς την πραγματική ζωή.

Ποια είναι η μεγαλύτερη παρανόηση σε σχέση με τα παιδιά που έχουν Σύνδρομο Down;
Η μεγαλύτερη παρανόηση, με την οποία ερχόμαστε καθημερινά αντιμέτωποι όσοι δουλεύουμε με παιδιά με Σύνδρομο Down, είναι η πεποίθηση ότι το άτομο με Σύνδρομο Down, επειδή έχει νοητική καθυστέρηση, έχει μόνο αδυναμίες. Μέσα από το πρόγραμμα Vodafone World of Difference, θα δώσουμε την ευκαιρία στα άτομα με Σύνδρομο Down να δείξουν το δυναμικό τους και να κάνουν πράξη το αναφαίρετο δικαίωμά τους για ολοκληρωμένη εκπαίδευση, ομαλή κοινωνικοποίηση, ανεξαρτητοποίηση και τελικά καλύτερη ποιότητα στη ζωή τους.