O διαγωνισμός Mataroa Street Contest, μία πρωτοβουλία της Πολιτιστικής Εταιρείας που φιλοδοξεί να γίνει θεσμός για την πόλη, ξεκινά!
Από την Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου, η Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης γεμίζει με νέους καλλιτέχνες της street art, αφού πρόκειται να λάβει χώρα το MATAROA Street Contest. Μία δράση που αποσκοπεί στην αναμόρφωση των δημόσιων χώρων της Θεσσαλονίκης και ιδιαίτερα της Νέας Παραλίας και του κτιρίου του αντλιοστασίου.
Η φετινή διοργάνωση εμπνέεται από την πόλη της Θεσσαλονίκης. Το εγχείρημα αποτελεί πρωτοβουλία της Πολιτιστικής Εταιρείας, η οποία εντάσσεται στο πλαίσιο των δράσεων της για τον δημόσιο χώρο και επιχειρείται να συνδυαστεί ο δημόσιος χώρος με τον πολιτισμό και την Τέχνη.
Κάθε ένα από τα 10 έργα των φιναλίστ θα εκτίθεται σε πάνελ επιφάνειας διαστάσεων 2 επί 3 μέτρα, ενώ θα εκτίθενται στον Κήπο της Μεσογείου. Σε κάθε περίπτωση, τα έργα street art θα είναι εκτεθειμένα από τον Σεπτέμβριο και για έναν χρόνο και το καλοκαίρι του 2025 αναμένεται να ξεκινήσει νέος διαγωνισμός επιλογής αντίστοιχων έργων. Σε ό,τι αφορά το θέμα που θα έχουν τα 10 έργα, η Πολιτιστική Εταιρεία έχει προτείνει στους καλλιτέχνες να συνδέσουν τα έργα τους με τη Θεσσαλονίκη, δίχως όμως να τους δεσμεύουν για το θέμα που θα επιλέξουν.
Σε ό,τι αφορά την αναμόρφωση του κτιρίου του αντλιοστασίου, το οποίο έχει καθαριστεί πολλές φορές στο παρελθόν από τα γκράφιτι, οι επιφάνειές του θα δοθούν σε επιλεγμένους καλλιτέχνες που είναι και μέλη της επιτροπής για να κάνουν ένα έργο street art που φιλοδοξούμε να μείνει.
Περισσότεροι από 60 δημιουργοί ανταποκρίθηκαν στην πρώτη διοργάνωση του διαγωνισμού, και οι 12 street artists που αναδείχθηκαν από τη διαδικασία αξιολόγησης ( ASHOS, Dem, DIMI, Jasone, John Patelias – Art Page, Onebran, Shuen, Sissy, Smartie, Think, ΘΕΟΦΙΛΟΣ Τεο ΔΜΦ, 3ΜΚ), προετοιμάζονται για την επί τόπου δημιουργία των πρωτότυπων έργων τους σε ειδικά πάνελς που θα εγκατασταθούν στον Κήπο της Μεσογείου στο διάστημα 9 με 14 Σεπτεμβρίου.
Αποκορύφωμα όλων των παρεμβάσεων αποτελεί το κτίριο του Αντλιοστασίου, το οποίο θα μεταμορφωθεί και αυτό σε ένα έργο τέχνης που θα φιλοτεχνηθεί από street artists που είναι μέλη της επιτροπής και σύμβουλοι στο Mataroa Street Contest: οι Apset, Kostis Damoulakis και Ορέστης Πάγκαλος.
Η πρωτοπόρα δράση πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Γιώργου και της Ζωής Παπαγεωργίου και της FRIGO STAHL A.E, μελών της Πολιτιστικής Εταιρείας
Το street art είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει στην πόλη και τον δημόσιο χώρο και μπορεί να περάσει το μήνυμα ότι η Τέχνη είναι κάτι διαφορετικό από το «να γράφω το όνομά μου» με γκράφιτι. Μάλιστα, ο κεντρικός δήμος συμπράττει με την Πολιτιστική Εταιρεία Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδος για την αισθητική της αναβάθμιση.
Το νέο εγχείρημα για την αισθητική και λειτουργική αναβάθμιση της Νέας Παραλίας έχουν ξεκινήσει ο δήμος Θεσσαλονίκης και η Πολιτιστική Εταιρεία Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδος από κοινού.

Οι επεμβάσεις που θα πραγματοποιηθούν στο τοπόσημο της πόλης είναι οι εξής τέσσερις:

1. Αφαίρεση των γκράφιτι.

2. Επισκευή και συντήρηση όλων των παγκακίων από τον Λευκό Πύργο έως τον Κήπο των Γλυπτών.

3. Ανάδειξη της Street Art με παρουσιάσεις 10 έργων Τέχνης σε υπαίθριους χώρους.

4. Παρέμβαση διαμόρφωσης του κτιρίου του αντλιοστασίου.

Το εγχείρημα αποτελεί πρωτοβουλία της Πολιτιστικής Εταιρείας, η οποία εντάσσεται στο πλαίσιο των δράσεών της για τον δημόσιο χώρο και επιχειρείται να συνδυαστεί ο δημόσιος χώρος με τον πολιτισμό και την Τέχνη, εξηγεί στη «ΜτΚ» η Βίκη Παπαδημητρίου, γενική διευθύντρια της Πολιτιστικής Εταιρείας. Ο στόχος της νέας δράσης είναι από τη μία να εκπεμφθεί το μήνυμα του σεβασμού του δημόσιου χώρου από όλους τους πολίτες και από την άλλη να «διαχωρίσουμε το κομμάτι που λέμε άναρχο γκράφιτι από τη Street Art ως μορφή τέχνης».

Η καλλιτεχνική δραστηριότητα στον δημόσιο αστικό χώρο έχει αποτελέσει συχνά πεδίο γόνιμου διαλόγου, επιτελώντας με επιτυχία την λειτουργία της τέχνης ως πεδίο κοινωνικού προβληματισμού.

 

Η θεματική της πρώτης διοργάνωσης του MATAROA Street Contest επικεντρώνεται στην έμπνευση από την πόλη της Θεσσαλονίκης, αφήνοντας περιθώριο για δημιουργική ερμηνεία του concept.

O κάθε καλλιτέχνης θα λάβει 500€ ως χρηματική αμοιβή, εξαιρουμένων των υλικών που θα χρησιμοποιηθούν και θα καλυφθούν από την διοργάνωση.

Τα έργα θα φιλοξενηθούν στον δημόσιο χώρο της Παραλίας για έναν ολόκληρο χρόνο, ενώ θα προβληθούν στις έντυπες εκδόσεις και ψηφιακές πλατφόρμες της Πολιτιστικής Εταιρείας και του Mataroa Project.

ΟΜΑΔΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ

Η επιλογή των προτάσεων θα γίνει από επιτροπή αξιολόγησης που θα αποτελείται από τους:

Σύμβουλος δράσης: APSET | Street Artist
– Κωστής Δαμουλάκης, Εικαστικός, Graffiti Artist
– Θούλη Μισιρλόγλου, Διευθύντρια Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης MoMus
– Ορέστης Πάγκαλος, αρχιτέκτονας, εικαστικός, Διδάκτωρ Θεωρίας της Τέχνης ΑΠΘ
– Βίκη Παπαδημητρίου, Γενική Διευθύντρια Πολιτιστικής Εταιρείας
– Bernard Cuomo, Αντιπρόεδρος Συλλόγου “Οι Φίλοι της Νέας Παραλίας”

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

❖ Οι ενδιαφερόμενοι/ες καλούνται να καταχωρήσουν τα στοιχεία τους και να επισυνάψουν δείγμα του portfolio τους μέσω της ακόλουθης φόρμας
❖ Ως προθεσμία υποβολής ορίζεται η Τετάρτη 31/07/2024.
❖ Τα αποτελέσματα της αξιολόγησης θα κοινοποιηθούν στους ενδιαφερόμενους τη Δευτέρα 12/08/2024.
❖ Η υλοποίηση θα γίνει αρχές Σεπτεμβρίου 2024.

Το project MATAROA είναι μια πλατφόρμα για τους Έλληνες καλλιτέχνες και τον σύγχρονο πολιτισμό στην Ελλάδα. Μια πρωτοβουλία της Πολιτιστικής Εταιρείας Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδος που στόχο έχει την προώθηση της σύγχρονης ελληνικής καλλιτεχνικής δημιουργίας και πολιτιστικής δραστηριότητας. Το project MATAROA έχει τρεις βασικούς πυλώνες: την έντυπη έκδοση, την ιστοσελίδα και τα ομώνυμα βραβεία νέων καλλιτεχνών.

Πολιστιστικά Νέα Επικαιρότητα events/δράσεις