Δεν προκάλεσε ζημιές και τραυματισμούς.

Εν αναμονή του δεύτερου γύρου της αυγουστιάτικης κακοκαιρίας, βρίσκονται κάτοικοι σε πολλές περιοχές της χώρας, αγωνιώντας για τα προβλήματα που πιθανόν να προκαλέσουν οι ισχυρές βροχές, σε συνδυασμό με την έλλειψη αντιπλημμυρικών έργων.

Κεραυνοί, χαλάζι, ισχυρές βροχές και καταιγίδες, συνθέτουν το σκηνικό του καιρού τις επόμενες ώρες σύμφωνα με το επικαιροποιημένο δελτίο της ΕΜΥ.

Υδροστρόβιλος «σάρωσε» το Ιόνιο

Χθες, μάλιστα, εστάλη μήνυμα από το 112, με το οποίο ειδοποιήθηκαν οι κάτοικοι σε Πάτρα, Ηγουμενίτσα, Κέρκυρα και Ιωάννινα ότι τα έντονα φαινόμενα θα συνεχιστούν έως τις προμεσημβρινές ώρες της Τρίτης.

Η Ζάκυνθος βρέθηκε από το πρωί της Τρίτης στο επίκεντρο καθώς σύμφωνα με το newsit.gr, υδροστρόβιλος καταγράφηκε σε βίντεο μετά από δυνατό μπουρίνι που έπληξε τόσο τη Ζάκυνθο όσο και την Κεφαλονιά.

Δεν προκάλεσε ζημιές και τραυματισμούς. Τα μέλη σκάφους είδαν τις εικόνες στον ορίζοντα και έσπευσαν να τις καταγράψουν.

Δείτε το βίντεο:

Ο υδροστρόβιλος καταγράφηκε σε βίντεο γύρω στις 07:00 το πρωί.

Είχε κατεύθυνση από Αδριατική προς το στενό Κεφαλονιάς  – Ζακύνθου ενώ είχε προηγηθεί δυνατό μπουρίνι στα δύο νησιά.

Τι χαρακτηριστικά εμφανίζει ένας υδροστρόβιλος

Οι πιο πολλοί υδροστρόβιλοι παρατηρούνται κοντά στους τροπικούς και σπανιότερα στα μέσα γεωγραφικά πλάτη και η εμφάνισή τους οφείλεται σύμφωνα με τους ειδικούς κυρίως στην υπερθέρμανση του πλανήτη.

Το φαινόμενο του υδροστρόβιλου εμφανίζεται τις μέρες με μεγάλη ζέστη και υγρασία και είναι η δίνη ανάμεσα σε ένα «καταιγιδοφόρο νέφος» και της επιφάνειας της θάλασσας. Κύριο αίτιο εμφάνισης του φαινομένου αυτού είναι η μεγάλη διαφορά θερμοκρασίας μεταξύ υδάτινων επιφανειών και ανώτερων ατμοσφαιρικών στρωμάτων.

Αν και πιο αδύναμοι από τους ανεμοστρόβιλους, οι υδροστρόβιλοι εμφανίζουν ταχύτητα ανέμων πάνω από 100 χλμ την ώρα. Φτάνοντας όμως στην στεριά …εξανεμίζονται. Οι περισσότεροι υδροστρόβιλοι παρατηρούνται κοντά στους τροπικούς και σπανιότερα στα μέσα γεωγραφικά πλάτη. Επιπλέον, ο μέσος όρος των υδροστροβίλων που καταγράφεται σε έναν χρόνο στην Ελλάδα είναι 75. Η εμφάνιση υδροστρόβιλων οφείλεται σύμφωνα με τους ειδικούς κυρίως στην υπερθέρμανση του πλανήτη.

Όπως και να ‘χει, είναι ένα ασυνήθιστο και εντυπωσιακό φαινόμενο που τα τελευταία χρόνια, αυτή την εποχή του έτους, κάνει σχετικά τακτικά την εμφάνισή του και στο νησί της Ζακύνθου όπως και σε ολόκληρη τη Δυτική Ελλάδα και το Ιόνιο.

Η Ζάκυνθος, όπως και ολόκληρη η περιοχή του νότιου Ιονίου και της δυτικής Πελοποννήσου, βρίσκονται στο επίκεντρο μας σειράς έντονων φαινομένων μεταξύ των οποίων και οι ανεμοστρόβιλοι. Ανάλογα φαινόμενα και με την ίδια συχνότητα παρατηρήθηκαν κατά καιρούς και στην Ηλεία και τη Μεσσηνία.

Αν και η Ζάκυνθος είναι συνηθισμένη σε σφοδρές κακοκαιρίες, η συχνότητα και η πρωτοφανής έντασή τους τα τελευταία χρόνια είναι ασυνήθιστη.