Σαράντα τρία χρόνια μετά την κυκλοφορία του ιστορικού δίσκου «Άη Λαός» (1983) του Δημήτρη Λάγιου, σε στίχους Μιχάλη Μπουρμπούλη και με τη θρυλική φωνή της Σωτηρίας Μπέλλου, το εμβληματικό έργο της νεότερης ελληνικής μουσικής παρουσιάζεται σε πανελλήνια πρώτη ως ένα μουσικοθεατρικό γεγονός μεγάλης κλίμακας. Η επίσημη πρεμιέρα του έργου θα πραγματοποιηθεί στις 29 Ιουλίου 2026 στο Θέατρο Γης Θεσσαλονίκης, από όπου θα ξεκινήσει η πανελλαδική περιοδεία της παράστασης σε θεατρικούς και πολιτιστικούς χώρους της χώρας.

Ο σκηνοθέτης Στέλιος Βραχνής φέρνει σε διάλογο τον «Άη Λαό» με τις «Τρωάδες» του Ευριπίδη, συνθέτοντας ένα σύγχρονο μουσικοθεατρικό ρέκβιεμ για την ήττα ενός λαού, τους ανθρώπους που έχουν χαθεί, για όσους μένουν πίσω και για τη μνήμη που επιμένει να επιβιώνει μέσα στα ερείπια της Ιστορίας.

Η σπουδαία Ελληνίδα ηθοποιός Γιώτα Φέστα επιστρέφει έξι χρόνια μετά στον ρόλο της Εκάβης. Στο πλευρό της, η καταξιωμένη ηθοποιός Ιωάννα Πηλιχού στον ρόλο της Ανδρομάχης. Ένα σύνολο δεκαεννέα ηθοποιών, τραγουδιστών και μουσικών συγκροτεί έναν ενιαίο σκηνικό οργανισμό, όπου ο λόγος, το σώμα και η μουσική λειτουργούν ως μία κοινή δραματουργική πράξη.

Ζωντανό τοπίο μνήμης

Στο κέντρο της παράστασης δεσπόζει μια μεγάλης κλίμακας σκηνική εγκατάσταση από 2.000 ανδρικά ρούχα, σύμβολα των απόντων σωμάτων. Μέσα σε αυτό το τοπίο απώλειας, η σκηνή μετατρέπεται σε χώρο συλλογικής μνήμης και δημόσιου πένθους για εκείνους που δεν επέστρεψαν ποτέ.

Μια πολυφωνική σκηνική εμπειρία

Η ιστορική ερμηνεία της Σωτηρίας Μπέλλου μετασχηματίζεται σε πολυφωνική σκηνική εμπειρία όπου η ατομική φωνή γίνεται συλλογικό σώμα και η προσωπική μαρτυρία μετατρέπεται σε δημόσιο γεγονός. Η μουσική του Δημήτρη Λάγιου επανασυστήνεται μέσα από μια νέα ενορχήστρωση για έγχορδα, πνευστά και ηλεκτρονικό ήχο, δημιουργώντας έναν σύγχρονο ηχητικό κόσμο ανάμεσα στη μνήμη και το παρόν.

Το έργο

Η ιστορία αρχίζει λίγες ώρες μετά την Άλωση της Τροίας. Ο πόλεμος έχει τελειώσει. Τα τείχη έχουν πέσει. Οι άνδρες έχουν σφαγιαστεί. Μια ολόκληρη πόλη έχει αφανιστεί σε μία νύχτα. Μέσα στα ερείπια, η Εκάβη αντικρίζει για πρώτη φορά το μέγεθος της καταστροφής, ενώ οι γυναίκες της Τροίας αναζητούν τα ίχνη των αγαπημένων τους σε έναν κόσμο που δεν υπάρχει πια και σε ένα μέλλον που προβλέπεται αβέβαιο.

Οι γυναίκες της Τροίας δεν απευθύνονται σε θεατές αλλά σε έναν κόσμο που εξακολουθεί να παράγει πολέμους και ερείπια. Η απόσταση ανάμεσα στη σκηνή και την πλατεία καταργείται σταδιακά, μετατρέποντας το κοινό σε μάρτυρα μιας μνήμης που εξακολουθεί να ζητά δικαίωση.

Γιατί «Άη Λαός»;
Οι «Τρωάδες» αφηγούνται την άλωση μιας πόλης. Ο «Άη Λαός» τραγουδά τις πληγές ενός λαού. Ανάμεσα στα δύο έργα μεσολαβούν περισσότεροι από είκοσι αιώνες, όμως τα ερωτήματα παραμένουν τα ίδια: τι απομένει όταν τελειώσει ο πόλεμος; Πόσοι Αστυάνακτες πρέπει ακόμη να χαθούν για να πάψει ο κόσμος να γεννά πολέμους;

photo: giannis.porto

Πρωταγωνιστούν:
Γιώτα Φέστα — Εκάβη
Ιωάννα Πηλιχού — Ανδρομάχη

Ερμηνεύουν οι:
Υακίνθη Λάγιου, Άλκηστις Αγγελοπούλου, Πέλια Γιαννουλάτου, Ελένη Δημοπούλου, Δήμητρα Ζαχαριάδου, Μαρία Κατηρτζίδου, Απόστολος Λινάρδος, Μαίρη Λιόλιου, Δημήτρης Μαρκόπουλος, Οδυσσέας Πετράκης, Ηρώ Σαλάκου, Αλκιβιάδης Στασινός, Μυρτώ Χαλέμη

Μουσικοί επί σκηνής:
Θωμάς Λαζάρου — Ηχητική εγκατάσταση / Ηλεκτρονικός ήχος, Μαριαλένα Αντωνοπούλου — Φλάουτο, Παναγιώτης Ανδρέου — Κλαρινέτο, Δήμητρα Βάκα — Βιολοντσέλο, Χρήστος Παπαδόπουλος — Ηλεκτρική κιθάρα/Ηλεκτρικό μπάσο

Συντελεστές

Σύλληψη – Σκηνοθεσία: Στέλιος Βραχνής
Βασισμένο στον ιστορικό δίσκο «Άη Λαός»
Μουσική: Δημήτρης Λάγιος
Στίχοι: Μιχάλης Μπουρμπούλης
Μετάφραση: Δήμητρα Χ. Χριστοδούλου
Δραματουργική επεξεργασία: Στέλιος Βραχνής
Μαέστρος – Φωνητική διδασκαλία: Σοφία Γιολδάση
Ενορχήστρωση: Θωμάς Λαζάρου
Σκηνική εγκατάσταση: Στέλιος Βραχνής
Σύμβουλος δραματουργίας: Παναγιώτα Τατανάρη
Βοηθός σκηνοθέτη: Πάνος Αναγνωστόπουλος
Σχεδιασμός φωτισμών: Σωτήρης Ρουμελιώτης
Σχεδιασμός ήχου: Άγγελος Αθανασιάδης
Φωτογραφία: Γιάννης Πορτοκαλίδης
Κινηματογράφηση trailer: Γιάννης Καραθανάσης, Κριστιάν Τόσκα
Hair stylist: Πέλα Ατματζίδου
Nail stylist: Τζούλια Μιζαρίδου
Make-up artist: Μαρία Ρηνώτα
Ενδυματολόγος: Κρυσταλλία Κασσέρη
Εικαστική επιμέλεια: Νίκη Λαγιόκαπα
Cultural Project Manager: Ηρώ Γραμματικάκη
Γραφιστική επιμέλεια – Media Creation: Τόνια Καλόνικου, Ελευθερία Ζαϊροπούλου
Επικοινωνία: Ρεβέκκα Ρουμελιώτη
Στρατηγική επικοινωνίας: Δέσποινα Σαραντίδη
Παραγωγή: Politistica-CulturalScenes

info
Πρεμιέρα: Τετάρτη 29 Ιουλίου 2026
Χώρος: Θέατρο Γης, Θεσσαλονίκη
Ώρα έναρξης: 21:15
Ώρα προσέλευσης: 20:15
Προπώληση εισιτηρίων: More.com