Νέοι άνθρωποι, δημιουργικοί, που μεγάλωσαν με την εμπειρία των καφενείων στα χωριά τους ή στην πόλη, γοητεύτηκαν από την ατμόσφαιρά τους, από τη σύνδεση με την παράδοση, από την πολύπλοκη απλότητά τους, αποφάσισαν να δώσουν νέα πνοή ζωής στο είδος, να τα επανασυστήσουν στον κόσμο και να ζωντανέψουν χωριά ολόκληρα.

Γράφει η Ασημίνα Τούνα

Τέσσερα νέα παιδιά κατάφεραν να φτιάξουν έναν όμορφο, εμπνευσμένο χώρο, ένα παραδοσιακό καφενείο στο Μεγαλόβρυσο Αγιάς. Ένα αρχοντικό χωριό, που στέκεται μέσα στο μεγαλείο της φύσης που χαρίζει ο Κίσσαβος και είναι ιδανικό να το επισκεφτείς όλες τις εποχές του χρόνου. Άλλωστε, λίγα πράγματα μπορούν να συγκριθούν με τις εξορμήσεις στα χωριά, την ατμόσφαιρα – ειδικά το βράδυ -, την ηρεμία και τη φιλοξενία των ανθρώπων τους. 

Γι’ αυτό κι εμείς προτείνουμε να πάρεις την παρέα ή την οικογένεια, να ανηφορίσεις για τα ορεινά και να αράξετε για τσίπουρο, κοκτέιλ και μεζέδες μέσα στη φύση, σε ένα πανέμορφο στέκι που άνοιξε και σε περιμένει.

Κίσσαβος, το ανέγγιχτο βουνό

«Ο Όλυμπος και ο Κίσσαβος, τα δυο βουνά μαλώνουν, το ποιο να ρίξει τη βροχή, το ποιο να ρίξει χιόνι«. Πρόκειται για το γνωστό κλέφτικο τραγούδι που αναφέρεται σε μια φανταστική – πλην όμως μεγαλοπρεπή – έριδα μεταξύ των δύο αυτών βουνών. Στη μαγευτική περιοχή της Θεσσαλίας, εκεί ορθώνει την κορμοστασιά του ο Κίσσαβος (ή Οσσα), απέναντι από τον θεϊκό Ολυμπο, ενώ ανάμεσά τους βρίσκεται η Κοιλάδα των Τεμπών, η ομορφότερη της Ελλάδας, και ο Πηνειός ποταμός.

Ο Κίσσαβος, με την ψηλότερη κορυφή του να αγγίζει τα 1.978 μέτρα, είναι ένα βουνό που προσφέρεται για όλες τις εποχές του χρόνου. Η δε περιοχή συνδυάζει άριστα τις ομορφιές του βουνού από τη μια και της θάλασσας από την άλλη. Μεγάλη έκτασή του είναι χαρακτηρισμένη ως «Αισθητικό ∆άσος της Όσσας» και ανήκει στο ευρωπαϊκό δίκτυο προστατευόμενων περιοχών NATURA2000. Οι πλαγιές του φιλοξενούν γραφικά χωριά, έντονες χαραδρώσεις και ρέματα που δημιουργούν πανέμορφους καταρράκτες και εντυπωσιακά φαράγγια που καταλήγουν σε χρυσαφένιες απέραντες ακτές στο Αιγαίο. 

Το δεύτερο ψηλότερο βουνό της Θεσσαλίας, δε θα σταματήσει ποτέ να ξεχωρίζει για την μαγευτική θέα που προσφέρει από όλες τις πλαγιές του σε κάθε σημείο του ορίζοντα, ενώ τα πυκνά δάση οξιάς που αλλάζουν χρώμα ανάλογα με την εποχή του χρόνου μαζί με τα άγνωστα κρυμμένα χωριά στις πλαγιές του, αξίζουν – και με το παραπάνω – μία επίσκεψη.

Τα χωριά του Κισσάβου ανεξερεύνητα. Κρυμμένα και απείραχτα από τα ασταμάτητα κύματα τουριστών, περιμένουν τους «ψαγμένους» περιηγητές να τα ανακαλύψουν και να τα γνωρίσουν.

Στη δροσιά του Μεγαλόβρυσου

Οι φανς του Θανάση Παπακωνσταντίνου σίγουρα το έχετε ακουστά, καθώς εδώ βρίσκεται το στούντιο ηχογραφήσεων «Αχός» που έχει στήσει ο ίδιος. Επίσης εδώ – σε μια φανταστική τοποθεσία του χωριού με πηγές και βρύσες – έγιναν και κάποια από τα γυρίσματα του μουσικού ντοκιμαντέρ ΠΕΡΙ-ΛΗΨΗ, που κυκλοφόρησε, σε σκηνοθεσία του γιου του, Αριστοτέλη Παπακωνσταντίνου, με πρωταγωνιστή τον ίδιο τον Θανάση και αγαπημένους φίλους και μουσικούς του.

Το Μεγαλόβρυσο – παλιά ονομασία Νιβόλιανη (ουράνια πόλη στα Σλάβικα) είναι ένα πανέμορφο χωριό στους πρόποδες του Κισσάβου, το όποιο στα χρόνια της τουρκοκρατίας γνώριζε μεγάλη ακμή, καθώς ήταν η πρωτεύουσα της επαρχίας Αγίας και είχε 500 οικογένειες – σήμερα βέβαια ελάχιστες οικογένειες έχουν απομείνει στο χωριό.

Είναι χτισμένο πάνω σε δύο λοφοσειρές σε υψόμετρο 600 μέτρων στις  βορειοανατολικές πλαγιές του Κισσάβου. Απέχει 43 χλμ. από τη Λάρισα και 7 χλμ. από την Αγιά. Το χωριό έχει ανακηρυχθεί παραδοσιακός οικισμός και τα σπίτια χαρακτηρίζονται από την ομοιομορφία τους ως προς το χρώμα. Το πότε χτίστηκε δεν είναι γνωστό.

Η επικρατέστερη εκδοχή είναι πως χτίστηκε μεταξύ 11ου και 13ου αιώνα από γεωργούς και κτηνοτρόφους που κατέβηκαν εκεί από τη σημερινή Σερβία, εξ’ ου και το σλάβικο τοπωνύμιο Νιβόλιανη.

Το χωριό έχει πολλές ομορφιές και αξιοθέατα, που μπορείς να τα ανακαλύψεις αν το επισκεφτείς. Η βρύση «Μισοχώρι» και ο επιβλητικός πλάτανος που υπάρχει εκεί, κοσμούν το χωριό ενώ η πηγή «Μεγάλη Βρύση» που το υδρεύει και το αρδεύει, βρίσκεται σε απόσταση 1 χλμ. από το χωριό και πνίγεται κυριολεκτικά στην παρθένα πλούσια βλάστηση. Θα σε αποζημιώσει, είτε έχεις πρόσβαση με τα πόδια, είτε με το αυτοκίνητο και είναι ιδανικό μέρος για να κάνεις πικ – νικ με την παρέα ή την οικογένεια σου.

Μια απίστευτη θέα προσφέρει στους επισκέπτες η θέση «Καραούλι», λίγο έξω από το χωριό, απ’ όπου μπορείς να απολαύσεις το απέραντο γαλάζιο του Αιγαίου, τον κάμπο της Αγιάς, το Μαυροβούνι, το Πήλιο, τον Θεσσαλικό κάμπο και με καθαρή ατμόσφαιρα τις Σποράδες και τη χερσόνησο του Άθω.

Φωτογραφία: Δημήτρης Καστανάρας
Φωτογραφία: Δημήτρης Καστανάρας

Περπατώντας στα καλντερίμια του χωριού, θα συναντήσεις πολλές εκκλησίες και γραφικά ξωκλήσια (12 στον αριθμό), ξεχωριστής αρχιτεκτονικής και το πέτρινο σχολείο του Μεγαλόβρυσου. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η ιερά Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου και ο Άγιος Αθανάσιος που κοσμεί την πλατεία του χωριού και είναι ο πολιούχος του. 

Το χωριό διαθέτει έναν ιδιαίτερα δραστήριο και εξωστρεφή Πολιτιστικό Σύλλογο, στα πλαίσια του οποίου πραγματοποιούνται εκηλώσεις όλο το χρόνο. Στο επίκεντρο βρίσκεται, κυρίως, το Αντάμωμα των Μεγαλοβρυσιωτών, ενώ τα πανηγύρια του Προφήτη Ηλία και του Αγίου Παντελεήμονα προσελκύουν, επίσης, πολύ κόσμο. Μια ξεχωριστή εμπειρία μπορεί να ζήσει κανείς στα «Πασχαλόγιορτα», στις εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται στο Μεγαλόβρυσο κατά τη διάρκεια του Πάσχα, με γλέντι και κυκλικούς χορούς. Ενώ, αξιόλογες είναι και οι εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται την Κυριακή της Τυροφάγου και τις Απόκριες.

Φωτογραφία: Δημήτρης Καστανάρας

Σήμερα, οι λιγοστοί μόνιμοι κάτοικοι που έχουν παραμείνει στο χωριό ασχολούνται αποκλειστικά με τη γεωργία και την καλλιέργεια μήλων, κάστανων και κερασιών. Η χειμερινή περίοδος περνάει δύσκολα, καθώς το τσουχτερό κρύο και το χιόνι δυσχεραίνουν τη ζωή και τις μετακινήσεις στο κατά τα άλλα πανέμορφο χωριό.

Ωστόσο, μόλις ανοίγει ο καιρός οι ντόπιοι επιστρέφουν, η πλατεία του χωριού γεμίζει με μικρούς και μεγάλους, ντόπιους και τουρίστες και ο τόπος αποκτά ξανά ζωή.

Αξίζει να το επισκεφτείς όλες τις εποχές του χρόνου και να απολαύσεις τα παραδοσιακά φαγητά της μοναδικής ταβέρνας που υπάρχει στο χωριό.

Η Νιβόλιανη (τηλ. 2494024165) «στολίζει» την μεγάλη πλατεία του χωριού και προσφέρει φανταστικές γεύσεις. Φυσικά και ό,τι και να δοκιμάσεις, αξίζει να το συνοδεύσεις με τσίπουρο της περιοχής, η οποία και φημίζεται άλλωστε για την ποιότητα των αποσταγμάτων της.

Σερβίρει και καφέ και γλυκό αν πας νωρίς, αλλά η συμβουλή μας είναι να παραμείνεις εκεί και να δοκιμάσεις το εξαίσιο πρόβειο κεμπάπ τους που είναι σκέτο «λουκούμι»!

Η παλιά αγορά στα στενά του χωριού ξαναζωντανεύει

Παρόλο που για πολλά χρόνια, τα καφενεία είχαν ταυτιστεί με την ύπαρξη ηλικιωμένων σε αυτά, τα τελευταία χρόνια βλέπουμε ότι βρίσκουν τη θέση τους όλο και περισσότεροι νέοι άνθρωποι σε αυτά. Και ως αποτέλεσμα αυτού, δημιουργούνται ολοκαίνουριοι τέτοιοι χώροι που αντλούν από τη φιλοσοφία των καφενείων. Άλλες φορές συστήνονται ως τέτοια, άλλες πάλι διαθέτουν μοντέρνες πινελιές, γεύσεις «πειραγμένες» ή μεζέδες πιο αυθεντικούς.

Σε κάθε περίπτωση, όταν τέτοια εγχειρήματα λαμβάνουν χώρο σε φυσικούς παραδείσους, στα βουνά και σε παραδοσιακά χωριά που μέχρι πρότινος εγκαταλείπονταν, μας αρέσουν λίγο παραπάνω και ο κόσμος φαίνεται να τα αγκαλιάζει και να τα προτιμά.

Η απλότητα, το χαλαρό κλίμα, το παραδοσιακό στοιχείο, οι παρέες που μπερδεύονται, οι χαμηλές τιμές – βέβαια με διαφοροποιήσεις σε κάθε περίπτωση – είναι κάποια από τα στοιχεία που οδηγούν πολύ κόσμο (ιδιαίτερα νεότερης ηλικίας) στο να «ξεθάψει» τα παλιά καφενεία, αυτά που ξαναζωντανεύουν τους τόπους μας, να τα οικειοποιηθεί και να τα επανασυστήσει. Και φυσικά να εμπιστευτεί και τις πιο φρέσκες προσθήκες στη λίστα του είδους.

Στο Μεγαλόβρυσο Κισσάβου σε περιμένει η Κονσέρβα, ένα πανέμορφο στέκι μέσα στο πράσινο, το οποίο έχει δημιουργηθεί σε ένα από τα – ίσως – πιο χαρακτηριστικά σημεία στο χωριό, λίγο πιο κάτω το περίφημο μονοπάτι προς Αγιά και σε υψόμετρο 650 μέτρα.

Αυτό το παραδοσιακό καφενείο – επάξια παίρνει τον τίτλο αυτό – άνοιξε τις πόρτες του μόλις το καλοκαίρι του 2024 και από την πρώτη στιγμή έκλεψε τις εντυπώσεις. Χωρίς φανφάρες, όμως, και υπερβολές. Άλλωστε δεν τις χρειάζεται. Τόσοι οι ντόπιοι, όσο και οι επισκέπτες, οι φιλοξενούμενοι και οι εξερευνητές, κάνουν λόγο για ένα στέκι που ήρθε για να μείνει. Έφερε ζωή τόσο στο χωριό, όσο και στην ευρύτερη περιοχή.

Τέσσερις νέοι άνθρωποι, εκ των οποίων μονάχα ο ένας κατάγεται από το Μεγαλόβρυσο, αγάπησαν τόσο τον τόπο αυτό, που αποφάσισαν να αναδιαμορφώσουν ένα παλιό δίπατο πέτρινο σπίτι και να το μετατρέψουν σε ένα κουκλίστικο καφενείο, έναν κρυμμένο θησαυρό στις πλαγιές του Κισσάβου.

Με θέα που κόβει την ανάσα, το μπαλκόνι του σε περιμένει να θαυμάσεις το μεγαλείο της φύσης που απλώνεται μπροστά σου και να απολαύσεις μοναδικές γεύσεις και ζεστή φιλοξενία.

Στην Κονσέρβα θα απολαύσεις τον καφέ σου παρέα με αφράτα κουλουράκια που μοσχοβολάνε βανίλια, παραδοσιακά γλυκά του κουταλιού ή του ταψιού, φρέσκο χαλβά, πορτοκαλόπιτα και φρέσκα κεράσια της περιοχής. Έπειτα, τσιπουράκι και οινοπνεύματα με σπιτικό και μερακλίδικο μεζέ – γεύμα κανονικό, καθώς και ποτό ή κοκτέιλ όσο πέφτει ο ήλιος και η θερμοκρασία μαζί.

Εδώ θα βρεις ένα καταφύγιο μέσα στη φύση που θυμίζει «σπιτικό». Τόσο από φιλοξενία και εξυπηρέτηση, όσο και από αισθητικής άποψης, θα μείνεις κάτι παραπάνω από ικανοποιημένος.

Ένας χώρος φτιαγμένος με μεράκι, πνιγμένος στο πράσινο, με καθαρό αέρα και απίστευτη θέα. Τα παιδιά που το άνοιξαν, δε, θα σε σκλαβώσουν. Πάντοτε μέσα στο χαμόγελο, βρίσκονται εκεί για να σε εξυπηρετήσουν και να ανταλλάξετε κουβέντες. Παρά το νεαρό της ηλικίας τους, θα νιώσεις από την πρώτη στιγμή πως έχουν όρεξη για δουλειά, βαθιά αγάπη στις ρίζες και την παράδοση, αλλά κυρίως σεβασμό στη φύση και τους ανθρώπους.

Θα ανταλλάξεις ιδέες, θα ξεκουραστείς, θα «φιλοσοφήσεις και γιατί όχι αν διαθέτεις και φύση καλλιτεχνική – θα δημιουργήσεις. Όλα αυτά, πάντα με την κατανάλωση καφέ, η οποία είναι διεγερτική και βοηθάει τη συζήτηση, μεζέδων, δροσιστικών κοκτέιλ, καθαρών ποτών, και φυσικά τσίπουρου.

Από ‘κει που τα καφενεία ήταν αποκλειστικά παππουδο-αντρο-κρατούμενα, έδωσαν χώρο στους νέους ανθρώπους, σε άντρες και γυναίκες, να μπουν στη φιλοσοφία τους, να αισθανθούν άνετα και να τα νιώσουν δικά τους. Υγιή, φωτεινά περιβάλλοντα, χωρίς σκονισμένες αντιλήψεις και πρακτικές. Ψάξιμο για ανανέωση των ποτών πέρα από τα βασικά.

Οι μεζέδες αναβαθμίστηκαν κι αυτοί με ιδιαίτερες και νόστιμες συνταγές που συνδυάζουν την ποιότητα με τη φροντίδα, την παράδοση και τις τοπικές γεύσεις με πιο σύγχρονες ιδέες και τεχνικές. Οι μουσικές έγιναν πιο πολυποίκιλες και ψαγμένες, γιατί ποιος είπε ότι δεν μπορείς να τρως κεφτεδάκια και να ακούς κλασική μουσική ή να πίνεις τσίπουρο και να ακούς ελεκτρόνικα.

Όλα στη ζωή προχωράνε και οι άνθρωποι, ανάλογα με τις ανάγκες τους, δημιουργούν και τις καταστάσεις της καθημερινότητάς τους. Η προσκόλληση στο παρελθόν δεν έχει βοηθήσει ποτέ. Από το παρελθόν αξίζει να εμπνεόμαστε και να μαθαίνουμε, αλλά όχι να το αντιγράφουμε ή να οπισθοδρομούμε. Άλλωστε, το αν κάτι είναι πετυχημένο ή όχι, δεν κρίνεται από τη σύγκρισή του με το παρελθόν, αλλά από την προσφορά του στο τώρα.

info:

Διεύθυνση: Μεγαλόβρυσο Αγιάς, 400 03

Χειμερινό Ώράριο:

Παρασκευή 5:00 μ.μ.–2:00 π.μ.
Σάββατο 9:00 π.μ.–2:00 π.μ.
Κυριακή 9:00 π.μ.–2:00 π.μ.
Δευτέρα Κλειστά
Τρίτη Κλειστά
Τετάρτη Κλειστά
Πέμπτη Κλειστά

Instagram

*Χρησιμοποιήθηκαν φωτογραφίες από την σελίδα του Πολιτιστικού, Εξωραϊστικού, Μορφωτικού Συλλόγοου Μεγαλόβρυσου Αγιάς στο faccebook.