Παιδικές χαρές, στάσεις λεωφορείων, ανοιχτοί χώροι εστιατορίων, εξωτερικές πισίνες, λούνα παρκ, είναι κάποια από τα μέρη όπου σύντομα θα απαγορεύεται το κάπνισμα, εφόσον γίνει προχωρήσει το προσχέδιο της Κομισιόν το οποίος στοχεύει σε ένα περιβάλλον χωρίς καπνό και «Μια γενιά χωρίς καπνό μέχρι το 2040».

Το προσχέδιο περιλαμβάνει αυστηρότερους κανόνες, ενώ στο κάδρο της απαγόρευσης μπαίνουν τα θερμαινόμενα προϊόντα καπνού και τα ηλεκτρονικά τσιγάρα.

Με τη νέα οδηγία, οι υπαίθριες ή ημιυπαίθριες περιοχές- που ορίζονται ως μερικώς καλυμμένοι ή κλειστοί χώροι για παράδειγμα ταράτσες, μπαλκόνια, βεράντες και αίθρια- που σχετίζονται με εγκαταστάσεις παροχής υπηρεσιών, όπως εστιατόρια, μπαρ και καφέ, θα γίνουν ζώνες στις οποίες απαγορεύεται το κάπνισμα.

Οι κόμβοι μέσων μαζικής μεταφοράς, συμπεριλαμβανομένων των στάσεων λεωφορείων και των αεροδρομίων, επίσης συμπεριλαμβάνονται στις νέες απαγορεύσεις. Επιπλέον, το κάπνισμα δεν θα επιτρέπεται σε υπαίθριες ζώνες που συνδέονται με χώρους εργασίας, ξενοδοχεία και οίκους ευγηρίας.

Εξάλλου, με τη νέα οδηγία απαγορεύεται το κάπνισμα σε χώρους αναψυχής όπου υπάρχουν παιδιά- συμπεριλαμβανομένων δημόσιων παιδικών χαρών, λούνα παρκ, πισινών και ζωολογικών κήπων- όπως και σε εκπαιδευτικές εγκαταστάσεις, από το νηπιαγωγείο έως το πανεπιστήμιο.

Η Ευρωπαϊκή Πνευμονολογική Εταιρεία χαιρέτισε τις πολυαναμενόμενες συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το κάπνισμα σε εξωτερικούς χώρους.

Οι νέες συστάσεις θα συμβάλουν στην προστασία του κοινού από τις επιπτώσεις του παθητικού καπνίσματος, δημιουργώντας τη βάση για ένα περιβάλλον χωρίς καπνό σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, επισημένει η ERS.

Εφόσον γίνουν δεκτές οι συστάσεις τα κράτη μέλη της ΕΕ θα κληθούν να εφαρμόσουν την επέκταση της απαγόρευσης στους παραπάνω χώρους και να επεκτείνουν την πολιτική στα

Σε κοινή δήλωση της ERS, της Lungs Europe και της Ευρωπαϊκής Οργάνωσης για τον Καρκίνο χαιρετίζονται οι συστάσεις ως ένα θετικό βήμα, και ευελπιστούν ότι το Συμβούλιο θα τις υιοθετήσει ταχέως.

«Μια γενιά χωρίς καπνό μέχρι το 2040»

Κάθε χρόνο στην ΕΕ, 700.000 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους από το κάπνισμα, σύμφωνα με την Κομισιόν.

Σε ανακοίνωσή της επεσήμανε ότι για την καλύτερη προστασία των ανθρώπων, ιδίως των παιδιών και των νέων, από τον καπνό, υποβάλλουμε νέες συστάσεις για περιβάλλον χωρίς καπνό, μεταξύ των οποίων:

– την επέκταση των πολιτικών για το περιβάλλον χωρίς καπνό σε εξωτερικούς χώρους, συμπεριλαμβανομένων των δημόσιων παιδικών χαρών και πισινών- των χώρων υγειονομικής περίθαλψης και εκπαίδευσης.

– σύσταση και για θερμαινόμενα προϊόντα καπνού (HTP) και ηλεκτρονικά τσιγάρα.

«Καθώς η καταπολέμηση του καρκίνου αφορά και την πρόληψη, διαθέτουμε 96 εκατομμύρια ευρώ σε χρηματοδότηση για τη στήριξη της έρευνας σχετικά με την πρόληψη του εθισμού και την ενίσχυση του ελέγχου του καπνού. Ο στόχος μας; Μια γενιά χωρίς καπνό μέχρι το 2040», καταλήγει η Επιτροπή.

Το άτμισμα βλάπτει τους πνεύμονες των νέων όσο και το κάπνισμα – Μελέτη

Το άτμισμα βλάπτει τους πνεύμονες των νέων όσο και το κάπνισμα, σύμφωνα με έρευνα που τροφοδοτεί τη συζήτηση σχετικά με τους κινδύνους του «εναλλακτικού» καπνίσματος.

Η μελέτη συνέκρινε ατμιστές και καπνιστές σε τεστ έντονης άσκησης και διαπίστωσε ότι και οι μεν και οι δε ήταν λιγότερο fit και λαχάνιαζαν πολύ περισσότερο σε σχέση με τους μη καπνιστές/ατμιστές.

Ο Δρ Azmy Faisal και οι συνεργάτες του στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ ζήτησαν από 60 άτομα ηλικίας 20 ετών να καταγράψουν την πνευμονική τους χωρητικότητα κάνοντας στατικό ποδήλατο γυμναστικής. Είκοσι ήταν μη καπνιστές, άλλοι 20 είχαν ατμίσει για τουλάχιστον δύο χρόνια και οι άλλοι 20 είχαν καπνίσει για τουλάχιστον δύο χρόνια.

Οι ατμιστές είχαν μέση «μέγιστη ικανότητα άσκησης», στα 186 βατ, παρόμοια με εκείνη των καπνιστών (182 βατ), αλλά πολύ χαμηλότερη από εκείνη των μη καπνιστών ή των ατμιστών (226 βατ).

Επιπλέον, οι ατμιστές και οι καπνιστές προσλάμβαναν λιγότερο οξυγόνο – 2,7 λίτρα και 2,6 λίτρα το λεπτό, αντίστοιχα – από εκείνους που δεν κάπνιζαν ούτε άτμιζαν (3 λίτρα).

«Η μελέτη προσθέτει στις αυξανόμενες ενδείξεις ότι η μακροχρόνια χρήση του ατμίσματος είναι επιβλαβής και αμφισβητεί τη θεωρία ότι το άτμισμα μπορεί να είναι μια πιο υγιεινή εναλλακτική επιλογή καπνίσματος», ανέφεραν οι συγγραφείς της μελέτης, την οποία παρουσίασαν την Κυριακή στο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Αναπνευστικής Εταιρείας (ERS) στη Βιέννη.

«Τόσο οι ατμιστές όσο και οι καπνιστές παρουσίασαν ενδείξεις ότι τα αιμοφόρα αγγεία τους δεν λειτουργούσαν τόσο καλά όσο στους μη καπνιστές και μη ατμιστές», σύμφωνα με τις εξετάσεις αίματος και τις υπερηχογραφικές εξετάσεις.

«Οι καπνιστές και οι ατμιστές είχαν εντονότερη δύσπνοια, βίωναν έντονη κόπωση στα πόδια και είχαν υψηλότερα επίπεδα γαλακτικού στο αίμα τους, ένδειξη μυϊκής κόπωσης, ακόμη και πριν φτάσουν στο μέγιστο επίπεδο άσκησης».

Τι ισχύει στην Ελλάδα για το κάπνισμα

Με τον νόμο του 2019, επεκτάθηκαν οι απαγορεύσεις για το κάπνισμα στην Ελλάδα.

Έκτοτε, απαγορεύθηκε το κάπνισμα και η κατανάλωση προϊόντων καπνού στους εξής χώρους:

– Σε όλους τους δημόσιους ή ιδιωτικούς χώρους, κλειστούς ή στεγασμένους, που χρησιμοποιούνται για την παροχή εργασίας, εξαιρουμένων των χώρων που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή προϊόντων καπνού,

– Σε όλα τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, ιδίως τα καταστήματα παρασκευής και προσφοράς φαγητών, ποτών, γλυκισμάτων, κάθε είδους παρασκευασμάτων γάλακτος, μικτών καταστημάτων και κέντρων διασκέδασης, εξαιρουμένων των εξωτερικών τους χώρων, σε περίπτωση που είναι περιμετρικά ανοικτοί σε δύο πλευρές τουλάχιστον. Ως «εσωτερικός χώρος», για την εφαρμογή του παρόντος, νοείται και το αίθριο ή ο χώρος με συρόμενη ή αποσπώμενη οροφή, όπως και κάθε χώρος, με σκέπαστρο και ταυτόχρονα κλεισμένος με οποιονδήποτε τρόπο περιμετρικά.

– Στους παντός είδους κλειστούς χώρους αναμονής, στα αεροδρόμια, εξαιρουμένων των χώρων που ειδικά θα προσδιοριστούν για τους καπνιστές, στους σταθμούς μεταφορικών μέσων και επιβατικών σταθμών λιμένων, στα παντός είδους κυλικεία, στα παντός είδους μέσα μαζικής μεταφοράς συμπεριλαμβανομένων των επιβατηγών δημόσιας χρήσης αυτοκινήτων, με μετρητή (ταξί) και αγοραίων,

– Στα πάσης φύσεως αυτοκίνητα, ιδιωτικής και δημοσίας χρήσης, όταν επιβαίνουν ανήλικοι κάτω των 12 ετών. Το πρόστιμο για αυτή την παράβαση είναι 1.500 ευρώ στον επιβαίνοντα που καπνίζει, ανεξάρτητα αν είναι οδηγός, ενώ διπλασιάζεται σε 3.000 ευρώ, αν αυτός που καπνίζει οδηγεί αυτοκίνητο δημοσίας χρήσης. Στους οδηγούς των οχημάτων επιβάλλεται η αφαίρεση της άδειας ικανότητος οδήγησης για διάστημα ενός μηνός για κάθε παράβαση, έστω και αν δεν τη διέπραξαν οι ίδιοι.

Επίσης, απαγορεύεται

– Η πώληση προϊόντων καπνού σε ανηλίκους και από ανηλίκους,

– Η τοποθέτηση προϊόντων καπνού σε προθήκες επιχειρήσεων μαζικής εστίασης και επιχειρήσεων αναψυχής,

– Η κατασκευή, η προβολή, η εμπορία και η πώληση αντικειμένων που έχουν την εξωτερική μορφή προϊόντων καπνού και συναφών προϊόντων

– Η διαφήμιση και πώληση προϊόντων καπνού σε χώρους υπηρεσιών υγείας και εκπαιδευτικών ιδρυμάτων όλων των βαθμίδων δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου, καθώς και στα κυλικεία των ιδρυμάτων και των υπηρεσιών αυτών,

– Η πώληση προϊόντων καπνού και το κάπνισμα σε χώρους παροχής υπηρεσιών διαδικτύου και παιχνιδιών τεχνητής νοημοσύνης και

– Η κατανάλωση προϊόντων καπνού σε κλειστούς και υπαίθριους χώρους διεξαγωγής αθλοπαιδιών, ψυχαγωγίας και συγκέντρωσης ανηλίκων, σε κλειστούς χώρους ομαδικών αθλημάτων και κλειστούς χώρους αθλητικών εκδηλώσεων. Για κάθε παράβαση αυτής της διάταξης επιβάλλεται πρόστιμο ύψους 200 ευρώ στους παρανόμως καπνίζοντες και 500 ευρώ στους υπεύθυνους διαχείρισης των παραπάνω χώρων.

– Η κάθε είδους διαφήμιση και προώθηση προϊόντων καπνού σε όλους τους εξωτερικούς, υπαίθριους και εσωτερικούς χώρους. Εξαιρούνται οι εσωτερικοί χώροι των σημείων πώλησης προϊόντων καπνού. Ως εξωτερικός χώρος νοείται και η πρόσοψη και λοιπές πλευρές του κουβουκλίου, οι τέντες και ο περιβάλλων χώρος του περιπτέρου. Στους εσωτερικούς χώρους περιλαμβάνονται ενδεικτικά οι κινηματογράφοι, τα θέατρα, οι στρατιωτικές μονάδες, τα δικαστήρια, όλα τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, τα ξενοδοχεία και πάσης φύσεως τουριστικά καταλύματα, καθώς και τα εμπορικά καταστήματα.

– Απαγορεύεται η προβολή διαφημιστικών μηνυμάτων προϊόντων καπνού στους κινηματογράφους.

Πηγή: dnews.gr