Λίγο έξω από το χωριό Ηλιοχώρι βρίσκονται οι εντυπωσιακοί καταρράκτες «Μπάλτα ντι Στρίγκα». Πρόκειται για τρεις συνεχόμενους καταρράκτες, ο μεγαλύτερος ύψους 25 μέτρων, που σχηματίζουν φυσικές πισίνες με κρυστάλλινα νερά.

Παρά την τουριστική ανάπτυξη που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια στην ευρύτερη περιοχή, οι τριπλοί καταρράκτες της «κραυγής» παραμένουν άγνωστοι, ακόμα και σε ανθρώπους που επισκέπτονται συχνά τα βουνίσια τοπία της Ηπείρου.

Όμως, αν και δεν θα το συναντήσετε εύκολα σε επίπεδο πληροφορίας, αυτό το πανέμορφο ορεινό χωριό της περιφερειακής ενότητας Ιωαννίνων έχει πολλά να προσφέρει στον επισκέπτη του.

Με βουτιές ή όχι, με ήλιο ή με χιόνι, καλοκαίρι ή χειμώνα, οι εντυπωσιακοί καταρράκτες προσφέρουν μια νότα αγαλλίασης και ευχαρίστησης σε όλους αυτούς που θα πάρουν την απόφαση να τους επισκεφτούν. Και το εντυπωσιακό με τους καταρράκτες Μπάλτα ντι Στρίγκα είναι ότι αξίζει τόσο το ταξίδι όσο και ο προορισμός…

Ένας Παράδεισος κρυμμένος στην καρδιά της Ηπείρου

Χτισμένο στα 970 μέτρα, 70 χιλιόμετρα βορειοανατολικά των Ιωαννίνων, βρίσκεται ένα πανέμορφο, μικρό χωριό που στο παρελθόν έφερε την ονομασία Ντομπρίνοβο ή Δομβρίνοβο.

Το Ηλιοχώρι, όπως είναι πλέον γνωστό, είναι ένα ορεινό μικρό χωριό, χτισμένο αμφιθεατρικά σε μια καταπράσινη τοποθεσία των ανατολικών πλαγιών της Τύμφης, με μοναδική θέα στην κοιλάδα του ποταμού Ρασενίτη.

Στο χωριό βρίσκεται ο παλαιότερος πλάτανος του Ζαγορίου, ο οποίος μετρά πάνω από χίλια χρόνια ζωής. Ακόμη ο τόπος έχει ανάλογη ιστορία με τα γύρω χωριά, καθώς κατά την εποχή του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου καταστράφηκε από τα Γερμανικά στρατεύματα. Σήμερα, το Ηλιοχώρι έχει την αναγνωρισιμότητα που του αρμόζει.

Ένα από τα χαρακτηριστικά γνωρίσματά του είναι τα πέτρινα σπίτια με τα στενά και ψηλά παράθυρα, τα ξύλινα μπαλκόνια και τις στέγες από πλάκα. Όμως, το χωριό είναι πλέον ευρέως διαδεδομένο για τους ξεχωριστούς καταρράκτες του, που ακούνε στο βλάχικο όνομα «Μπάλτα Ντι Στρίγκα» (σε υψόμετρο περίπου 780μ.).

Πρόκειται για τρεις καταρράκτες στη σειρά, με τον μεγαλύτερο από αυτούς να έχει ύψος πάνω από 25 μέτρα, στην  καρδιά της Ηπείρου, μόλις ένα χιλιόμετρο από το χωριό σε υψόμετρο 780 μέτρων. Ανάμεσα τους και μέσα στους βράχους, σχηματίζονται πισίνες (οβίρες) που δημιουργούνται από τα ορμητικά και παγωμένα νερά του ποταμού Κρυοπόταμου.

Αυτός που κλέβει την παράσταση είναι ο μεγάλος, που τα παγωμένα νερά του πέφτουν από 25 μέτρα ύψος δημιουργώντας μεγάλες πισίνες (οβίρες) στη βάση του με βάθος που ξεπερνάει τα 5 μέτρα.

Μπάλτα ντι Στρίγκα στα βλάχικα σημαίνει «η οβίρα (μικρή λίμνη) της κραυγής». Σύμφωνα με τον μύθο, κάποτε μια γυναίκα πήδηξε για να σκοτωθεί, όταν χώρισε από τον αγαπημένο της, και η κραυγή της ακούστηκε μέχρι το χωριό.

Πώς φτάνετε στους καταρράκτες

Για να φτάσει κανείς στους καταρράκτες ακολουθεί μια πανέμορφη περιπατητική διαδρομή μέτριας δυσκολίας, που ξεκινάει από την πλατεία του χωριού και βυθίζεται κυριολεκτικά μέσα στο πράσινο και το καθαρό οξυγόνο.

Το μονοπάτι έχει μήκος ένα χιλιόμετρο και μπορεί κάποιος με χαλαρό περπάτημα να φτάσει σε 45 περίπου λεπτά. Το τοπίο καθηλώνει τον επισκέπτη. Μέσα σε ένα καταπράσινο τοπίο με πυκνό δάσος και αναρριχόμενα φυτά, μπορείτε να απολαύσετε τη μαγεία της φύσης, εκεί που η ανθρώπινη παρέμβαση απουσιάζει.

Το μέχρι πρότινος δύσβατο μονοπάτι, αναβαθμίστηκε, διανοίχτηκε και σηματοδοτήθηκε άριστα σε όλο του το μήκος. Πέτρα, χαλίκι, ξύλινα στηθαία, βρύσες, παγκάκια, διευκολύνουν την πεζοπορία. Ακόμη, οι απαραίτητες πινακίδες ενημερώνουν τον επισκέπτη για το σύνολο των υπολειπόμενων μέτρων που έχει μπροστά του, από το ένα χιλιόμετρο συνολικής απόστασης (συγκεκριμένα, 1.050 μέτρα).

Στη διαδρομή θα βρει κανείς το πανέμορφο πέτρινο γεφύρι του Πέτσου (1887), ένα μονότοξο πέτρινο γεφύρι που γεφυρώνει τον «Βάλε Μάρε», το «Μεγάλο Ρέμα», παραπόταμο του Ρασενίτη, που μας θυμίζει αμέσως την πανέμορφη Ήπειρο. Στο σεισμό που έγινε την άνοιξη του 1967 το γεφύρι έπαθε σοβαρές ζημιές οι οποίες όμως σύντομα αποκαταστάθηκαν. Εργασίες συντήρησης έγιναν και το καλοκαίρι του 2005 και σήμερα η κατάσταση του γεφυριού είναι πολύ καλή.

Πιο κάτω η διαδρομή γίνεται αρκετά κατηφορική και για αυτό το λόγο έχουν τοποθετηθεί ξύλινα στηθαία που βοηθάνε να περάσετε με ασφάλεια το μονοπάτι. Είναι το μοναδικό σημείο της διαδρομής που πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί μέχρι να περάσετε τα ξύλινα στηρίγματα.

Λίγο πριν φτάσετε, αρχίζετε ήδη να ακούτε τα ορμητικά νερά του μεγάλου καταρράκτη. Όμως, αντικρύζοντάς τον μένετε άφωνοι, μη πιστεύοντας αυτό που βλέπετε! Είναι απίστευτο το συναίσθημα χαράς και ενθουσιασμού που σε διακατέχει βλέποντας αυτό το μαγικό τοπίο. Το θέαμα εντυπωσιακό, με τον ορμητικό καταρράκτη να χτυπάει με μανία τους βράχους πέφτοντας στη μεγάλη γούρνα (όβιρα).

Στις μέρες μας, «η κραυγή» της Μπάλτα Ντι Στρίγκα είναι οι φωνές των τολμηρών, που παίρνουν την απόφαση να βουτήξουν στον καταρράκτη και να απολαύσουν ένα «δροσερό» μπανάκι στα κρύα νερά του Κρυοπόταμου (όνομα και πράγμα). Η βουτιά είναι – αν μη τι άλλο – αναζωογωνητική για την επίπονη ανηφοριά της επιστροφής!

Πολλοί λάτρεις του εγχώριου τουρισμού επισκέπτονται τους καταρράκτες Μπάλτα ντι Στρίγκα, για να κολυμπήσουν στις οβίρες ή να τραβήξουν εντυπωσιακές φωτογραφίες. Σε καταστάσεις έντονου ψύχους, δεν είναι ασυνήθιστο τα νερά να παγώνουν.

Σε ένα σκηνικό που θυμίζει… Game of Thrones, ο ένας καταρράκτης είχε παγώσει το 2017, προσφέροντας ένα μοναδικό θέαμα.

Δείτε τους παραμυθένιους καταρράκτες Μπάλτα Ντι Στρίγκα και εναέρια πλάνα του Ηλιοχωρίου Ιωαννίνων στο βίντεο του Μαρίνου Χαραλαμπόπουλου (Travel Inspiration):